IndonesieNU

Vliegtuig Malaysia Airlines neergestort [UPDATE]

Vliegtuig Malaysia Airlinesneergestort [UPDATE]

17-07-2014 | Alle inzittenden om het leven gekomen
Een vliegtuig van de Maleisische luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines dat onderweg was van Schiphol naar Kuala Lumpur, is donderdag 17 juli 2014 neergestort in Oekraïne. Alle inzittenden zijn om het leven gekomen. Volgens het Russische persbureau Interfax gaat het om een Boeing 777 met 298 inzittenden aan boord. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er 193 Nederlanders zijn omgekomen bij de vliegramp. Onder de omgekomen passagiers zijn ook 12 Indonesiërs. 
Het gaat om vlucht MH17 die dondermiddag om 12.14 uur vanaf Schiphol vertrok. Het vliegtuig had als bestemming Kuala Lumpur, waar het vrijdagochtend 18 juli 2014 zou moeten landen.


     Passagiersmanifest


Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zaten er 193 Nederlanders aan boord van het toestel. Malaysia Airlines spreekt van 192 Nederlandse slachtoffers. Aan de hand van controles bij de Gemeentelijke Basisadministratie blijkt dat 193 mensen een Nederlands paspoort hadden. 

Aan boord van het vliegtuig zaten ook 43 Maleisiërs (onder wie 15 bemanningsleden en 2 kinderen), 27 Australiërs, 12 Indonesiërs (onder wie 1 kind), tien Britten, vier Duitsers, vier Belgen, drie Filipino's, een Canadees en een Nieuw-Zeelander. 

Alle 15 bemanningsleden zijn Maleisiërs.

Het Indonesische ministerie van Transport heeft bevestigd dat twaalf Indonesiërs inzittenden waren van vlucht MH1 [Lees ook: Namen Indonesische passagiers bekendgemaakt]. 


     Droevige verhalen

 

Malaysia Airlines heeft inmiddels het passagiersmanifest bekendgemaakt en roept nabestaanden op contact op te nemen met de Maleisische luchtvaartmaatschappij [Lees ook: Malaysia Airlines maakt passagiersmanifest openbaar].

Ondertussen verschijnen in de Indonesische media vele verhalen van Indonesische passagiers die zijn omgekomen bij de vliegramp in Oekraïne. Verhalen over mensen die donderdagmiddag 17 juli 2014 nietsvermoedend vlucht MH17 instapten met de hoop de volgende dag hun dierbaren in Indonesië weer te kunnen ontmoeten.

Zo schrijft Kompas over de in Nederland woonachtige Ninik Yuriani die voor het eerst sinds 1997 het Suikerfeest samen met haar moeder in Indonesië wilde vieren [Lees ook: 'Ze wilde in Indonesië het Suikerfeest vieren'].

Of het trieste verhaal van passagier Charles Tamtelahitu die dacht dat hij met vlucht MH17 op tijd in Surabaya, Oost-Java, zou zijn om daar de begrafenisplechtigheid van zijn moeder bij te wonen [Lees ook: Zijn moeder werd 18 juli begraven in Surabaya]. 


     Neergeschoten


Volgens Interfax zou het vliegtuig zijn neergeschoten. Het toestel zou zijn neergestort nabij de stad Donetsk, het bolwerk van pro-Russische rebellen. Het vliegtuig zou zijn geraakt door een Buk-raket. 

Oekraïense autoriteiten zeggen dat omwonenden het wrak van het vliegtuig hebben gevonden. 


     Twitter Malaysia Airlines


Op Twitter bevestigt Malaysia Airlines dat zij het contact met vlucht MH17 heeft verloren. De laatst bekende positie van het toestel was in Oekraïense luchtruim.


De Maleisische luchtvaartmaatschappij heeft laten weten dat alle vluchten boven Europa via een alternatieve route zullen vliegen. Daarmee mijdt de Maleisische luchtvaartmaatschappij de gebruikelijke route via het luchtruim van Oost-Oekraïne [Lees ook: Malaysia Airlines mijdt luchtruim Oost-Oekraïne] .


     Bestemming Indonesië


Op vluchten van Malaysia Airlines vanaf Schiphol naar Kuala Lumpur reizen veel Nederlandse maar ook Indonesische passagiers die in Kuala Lumpur een overstap maken naar Jakarta of Denpasar, Bali. Met name in de zomervakantie zitten deze vluchten vaak vol. 

Verschillende Nederlandse toeristenbureaus die rondreizen in Indonesië verzorgen, werken samen met Malaysia Airlines.

Ook in Nederland woonachtige Indonesische moslims kiezen vaak voor een vlucht van Malaysia Airlines vanwege halal-maaltijden aan boord. 

Laatste update 21 juli 2014 11.03 uur.

Foto: screenshot YouTube

Gerelateerde artikelen

'Heer, bescherm mijn tante'

'Heer, bescherm mijn tante'

08-03-2014 | Toestel Malaysian Airlines vermist
Een 50-jarige Amsterdamse vrouw geboren in Indonesiƫ is een van de passagiers aan boord van het vermiste vliegtuig van ...
Meer »

Gewonden Lion Air

13-04-2013 | 3 buitenlanders aan boord
Het toestel van de Indonesische vliegmaatschappij Lion Air, dat bij Bali in zee is beland, had 3 buitenlanders aan boord...
Meer »
Treinongeval West-Java

Treinongeval West-Java

05-04-2014 | Wagons in een ravijn gestort
Bij een treinongeval in Ciawi, Tasikmalaya (West-Java), zijn zeker vier mensen om het leven gekomen. Enkele wagons van d...
Meer »
Toestel Lion Air ramt koe

Toestel Lion Air ramt koe

07-08-2013 | Luchthaven Jalaludin, Gorontalo
Een piloot van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air dacht een hond te hebben zien op de landingsbaan van luch...
Meer »
Lion Air in zee Bali beland

Lion Air in zee Bali beland

13-04-2013 | Geen dodelijke slachtoffers
Een toestel van de Indonesische vliegmaatschappij Lion Air is bij Bali in zee terechtgekomen. Alle passagiers en de crew...
Meer »