IndonesieNU

Volcano-tour naar de Merapi

Volcano-tour naar de Merapi

26-07-2013 | Ervaar Yogyakarta
De Merapi is 1 van de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld. Toch weerhoudt het explosieve karakter van de vulkaan klimmers er niet van de berg te bedwingen. Indonesiënu zocht het avontuur op en boekte een vulcano-tour naar 'de Berg van Vuur'.
Het is jaren geleden dat wij de Merapi voor het laatst beklommen.

De laatste uitbarsting was op 26 oktober 2010. Tenminste 240 mensen zijn daarbij om het leven gekomen.  

Sinds een paar jaar bieden verschillende toeristenbureaus zogenaamde volcano tours aan. Vanuit het basiskamp Ngrangkah brengt een jeep met chauffeur je langs plekken waar de Merapi in 2010 grote schade heeft aangericht.

Yogyakarta, Merapi, Volcano Tour, jeep

Bij Grinata Adventure kun je al voor 250.000 rupiah (+/- € 18) een vulcano-tour boeken van ongeveer 1,5 uur. De wegen zijn hobbelig. Je kunt eventueel een helm opdoen die in de jeep voor je klaarligt. Ook heeft de chauffeur een doosje mondkapjes bij zich, mocht je last hebben van de zanderige wegen en de uitlaatgassen.

Vulkaanzand is van zeer goede kwaliteit en is in Indonesië daarom zeer gewild in de bouwsector. Dat merk je aan de trucks die op en neer rijden om vulkaanzand te vervoeren. Langs de wegen zijn graafmachines aan het werk. 'Ze zijn hier 24 uur per dag bezig', vertelt onze chauffeur.We komen aan bij een klein museum. Hier zie je restanten en overblijfselen van de vulkaanuitbarsting in 2010: een kadaver van een koe, serviesgoed, een gitaar, een bromfiets en nog veel meer. Achter elk voorwerp zit een verhaal.

Het bezoek aan het museum zit bij de prijs inbegrepen. Je kunt, als je wilt, ook een klein bedrag doneren voor het onderhoud van het museum. Voor het huisje staat een box waar je je donatie in kunt doen. 

Yogyakarta, Merapi, Volcano Tour, museum

Onze volgende stop is een bunker, waar lokale bewoners in kunnen schuilen bij een eventuele uitbarsting. Bij de uitbarsting van de Merapi op 15 mei 2006 zochten hier twee mensen hun toevlucht. Ze dachten dat ze hier veilig zouden zijn voor de hete aswolk die uit de vulkaan werd gespuwd.

Wat ze niet wisten, was dat er ook lava de Merapi uitstroomde richting de bunker waar de twee zich verscholen. De twee hebben het er niet levend vanaf gebracht. 'Ze zaten als het ware in een superhete oven', vertelde onze chauffeur. Sindsdien wordt de bunker niet meer in gebruik genomen. 

Yogyakarta, Merapi, Volcano Tour, bunker

We vervolgen de rit naar de 'Batu Alien' oftewel de Alien-rots. De rots wordt zo genoemd omdat hij volgens de lokale bewoners wel wat weg heeft van een buitenaards monster. Je kunt er natuurlijk over twisten, maar een feit is dat het uitzicht wonderbaarlijk is!


 
Al met al een zeer indrukwekkende tocht en volgens Indonesiënu een echte aanrader. De tocht van 1,5 uur is ook geschikt voor families die met kleine kinderen reizen. 

Wil je meer zien? Er zijn ook tochten te boeken van 2,5 uur voor 350.000 rupiah en 3,5 uur voor 450.000 rupiah. Ook is er een speciaal Sunrise-pakket voor 350.000 rupiah, waarbij je per jeep naar een locatie wordt gebracht waar je van de zonsopgang kunt genieten. Je vertrekt dan rond 04.00 uur s'ochtends vanaf het basiskamp.

Je bereikt het basiskamp door vanuit Yogyakarta richting Kali Adem te rijden. Tochten kunnen ter plekke worden geboekt.
 
Let op: Prijswijzigingen voorbehouden
Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »
Met de becak door Yogyakarta

Met de becak door Yogyakarta

09-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een heel leuke manier om Yogyakarta te verkennen is met de becak (fietstaxi). Samen met al het andere verkeer – bu...
Meer »
De kraton van Yogyakarta

De kraton van Yogyakarta

05-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een elegante dame van middelbare leeftijd, gekleed in Javaanse klederdracht, met haar haar mooi opgestoken in een wrong,...
Meer »
5 topattracties Yogyakarta

5 topattracties Yogyakarta

12-11-2013 | Ervaar Yogyakarta
De provincie Yogyakarta ligt in Midden-Java en heeft de status van een bijzonder district: Daerah Istimewa Yogyakarta. D...
Meer »