IndonesieNU

Wedang jahe, warme gemberdrank

Wedang jahe, warme gemberdrank

17-11-2016 | Culinair
Wedang jahe is een gemberdrank die vaak op frisse, regenachtige dagen wordt gedronken om het lichaam warm te houden. Indonesiërs drinken wedang jahe ook bij een verkoudheid of bij griep. Kortom, wanneer het lichaam niet in optima forma is.
 
Wedang jahe is een traditionele drank uit Indonesië. 'Wedang' komt uit het Javaans en betekent 'warme drank'. Jahe betekent gember. Wedang jahe is dus een warme gemberdrank. 

In Indonesië is wedang jahe ook in instantversie te verkrijgen. Toch wordt de gemberdrank vaak zelf gemaakt, omdat de benodigde ingrediënten heel makkelijk te verkrijgen zijn. Het enige wat je voor wedang jahe nodig hebt, is gember en water.

Doe de in stukken gesneden gember in een pannetje met water en breng het geheel aan de kook. Voeg er eventueel wat suiker toe voor een zoete smaak. 

Je kunt natuurlijk ook variëren door er wat sereh (citroengras) of kaneelstokjes bij te doen voor de aroma. Kristalsuiker kun je eventueel vervangen door palmsuiker.

wedang jahe gemberdrank

Naast een verwarmend effect, helpt jahe ook tegen misselijkheid. Gember helpt de stoelgang te bevorderen en stimuleert de bloedcirculatie. 

Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

Nasi bungkus, verpakte rijst

Nasi bungkus, verpakte rijst

07-02-2017 | Culinair
Indonesiërs hebben niet altijd zin of tijd om gerechten, die zij in eenvoudige eetgelegenheden als warung makan of ...
Meer »
5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Van Arabica tot Robusta

Van Arabica tot Robusta

30-07-2014 | Ervaar Indonesië
Indonesië is een van de grootste koffieproducerende landen ter wereld. Door de gunstige geografische ligging is het...
Meer »