Salatiga, Midden-Java, in de vroege ochtend is een must see. Tussen 5 en 6 uur 's ochtends is het bij de grote markt in het centrum een en al bedrijvigheid. Selamat pagi Salatiga, goedemorgen Salatiga.

Groenten- en fruitverkopers komen gezamenlijk, vanuit het hogergelegen dorpje Kopeng, in auto's met open laadbakken in Salatiga aan. De marktverkopers, veelal vrouwen, zijn gekleed in kleurrijke kleding.

Onder het genot van een kommetje wedang ronde (gemberdrankje) is dit tafereel erg leuk om te zien.

Links van de straat, achter de gebouwen, ligt de markt van Salatiga.

Bij de Chinese tempel (klenteng Hok Tek Bio) aan de Sukowati straat (Jalan Sukowati), beoefent een groepje Chinese Indonesiërs elke ochtend tai chi. In dezelfde straat kun je in diverse winkeltjes ook terecht voor specialiteiten uit Salatiga's zoals enting-enting gepuk (pindakoekjes), abon sapi (gedroogd rundvlees) en keripik paru (gebakken runderlong).

Joggen


Joggers kunnen zich op het Pancasila plein of alun-alun Pancasila volop uitleven. Vanaf half 5 's ochtends rennen de lokale bewoners – jong en oud – een of meerdere rondjes rond het plein. Moe van al dat rennen? Langs de straat kun je terecht voor een kommetje bubur ayam (rijstepap met kip) of andere lekkernijen.

Na het joggen, even eten.

Vanaf de alun-alun kun je in de verte kun je de bergen Merbabu, Telomoyo, Gajah Mungkur en de nog actieve vulkaan Merapi zien.

Merbabu.

De Merbabu is geliefde plek onder klimmers. De meeste bergbeklimmers bereiken de top van de 3142 meter hoge berg in ongeveer 8 à 9 uur. Wil je vanaf de bergtop de zonsopgang aanschouwen, vertrek dan rond 8 uur 's avonds vanuit het basiskamp in Kopeng, een dorpje ongeveer 15 kilometer van Salatiga. Wij raden je aan de beklimming te maken onder begeleiding van een gids.

Universiteitsstad


Salatiga ligt tussen Semarang en Solo in. In de stad vind je nog talrijke sporen van de Nederlandse aanwezigheid, waaronder Nederlandse gebouwen zoals het postkantoor en het Mutiara hotel. Salatiga staat bekend als studentenstad.

De christelijke universiteit Universitas Kristen Satya Wacana trekt studenten uit heel Indonesië. Rondom de campus liggen tal van eenvoudige eetgelegenheden waar je goedkoop en lekker kunt eten.

Uitstapjes in de omgeving


- Waterval Kali Pancur (ong. 15 km vanaf Salatiga, op de weg naar Kopeng)
- Koffie- en rubberplantage Tlogo in Tuntang (12 km ten noorden van Salatiga)
- Kampoeng Kopi Banaran, koffieplantage (12 km ten noordwesten van Salatiga, richting Semarang)
- Ketep Pass, uitkijkpunt op Merapi vulkaan (32 km vanaf Salatiga, op de weg naar Yogya)
- Candi Gedong Songo, tempelcomplex (30 km ten noordwesten van Salatiga, richting Ambarawa)