Last van nare dromen? Het schijnt dat een dreamcatcher - een dromenvanger - je kan helpen bij het overwinnen van nachtmerries. Denk je erover om er een aan te schaffen, overweeg dan de aankoop van een fairtrade dromenvanger en dan liefst eentje gemaakt op Bali. Naar verluidt kan deze je mooiste dromen doen uitkomen! Indonesiënu zocht het voor je uit...

Het geritsel van de wind door de bomen, het gekraai van hanen op de achtergrond en het gekwispel van het pekinghondje Pongo dat nieuwsgierig onze kant oprent. Dit zijn de eerste indrukken die wij opdoen bij het betreden van het erf van Mitra Bali.

Pekinghondje Pongo houdt iedereen nauwlettend in de gaten.

Het kantoor van deze fairtrade organisatie in Gianyar, een dorpje in het zuidwesten van het eiland Bali, past goed in de omgeving. Veel hout en natuurlijke kleuren zijn de belangrijkste kenmerken van het gebouw.

Beter voor mens en milieu


Binnen heerst een rustieke, gemoedelijke sfeer. Een subtiele geur van wierook komt ons tegemoet.

Mitra Bali wordt gerund door Agung Alit en zijn vrouw Hani. Samen zetten zij zich in voor een beter Bali - beter voor mens en milieu – door middel van fairtrade, eerlijke handel.

Excentrieke verschijning


Met zijn lange grijze haren vastgebonden in een paardenstaart en zijn batik overhemd loshangend over zijn broek, is de Balinees Agung Alit, geboren in de jaren '50, een excentrieke verschijning.

Ik draag fairtrade voor eeuwig in mijn hart en ook op mijn arm."

Een tatoeage met de naam 'fairtrade' op zijn linker onderarm is het levende bewijs van zijn passie voor eerlijke handel. "Ik draag fairtrade voor eeuwig in mijn hart en ook op mijn arm", vertelt hij met een brede glimlach.

Samen met zijn vrouw Hani zet Agung Alit zich in voor een beter Bali. 

Made, een van de werknemers van Mitra Bali, laat ons ondertussen een dromenvanger zien, een veelgevraagd product in Nederland. De oranje cirkel met daar onder roze veren en kraaltjes is het werk van Balinese producenten waar Mitra Bali zaken mee doet.



Agung Alit legt uit dat de producenten, die veelal bestaan uit kleine families, van tijd tot tijd te maken krijgen met allerlei soorten bedrog. Niet alleen lokale maar ook buitenlandse opdrachtgevers maken zich daar schuldig aan.

Torenhoge schuld


Zij betalen bijvoorbeeld geen voorschot. Ook na levering, van de meestal grote hoeveelheden producten, blijft betaling achterwege. Het gevolg is dat de producent met een torenhoge schuld achterblijft.

Iedereen moet gelijke kansen hebben. Gelijke behandeling vinden wij zeer belangrijk."

Mitra Bali daarentegen werkt volgens eerlijke handelsvoorwaarden, een van de tien belangrijke principes van fairtrade. "Wij geven de producenten een voorschot van 50 procent, wat ons tot een betrouwbare partner maakt", legt Agung Alit uit.

"Iedereen moet gelijke kansen hebben. Gelijke behandeling vinden wij zeer belangrijk", aldus Agung Alit.

Iedereen helpt elkaar waar nodig


Het principe van gelijke kansen is duidelijk zichtbaar op het kantoor van Mitra Bali. Mannen en vrouwen die samen kraaltjes rijgen, dozen inpakken en zorg dragen voor de administratie. Iedereen helpt elkaar waar nodig.

Samen kraaltjes rijgen.

De week begint met een gezellig samenzijn, waar een van de werknemers alle aanwezigen welkom heet en voorgaat in het gebed. Elke week is een andere werknemer aan de beurt. "Wij geven hen een kans in het openbaar te spreken, opdat zij ook in hun eigen dorp, in familiekring openlijk en zonder angst hun zegje durven te doen", legt Agung Alit ons uit.

 Enkele medewerkers van Mitra Bali.

Agung Alit hecht grote waarde aan reinheid. "Een goede organisatie begint met een schoon toilet", legt hij uit. De Balinees brengt ons bij een ander principe van fairtrade, namelijk verantwoorde arbeidsomstandigheden.

Aparte heren- en damestoiletten


Het kantoor van Mitra Bali beschikt over aparte heren- en damestoiletten. We nemen een kijkje. En inderdaad, ze zijn superschoon!

De werknemers doen aan afvalscheiding, er is een medicijnenkastje aanwezig en ook een brandblusser ontbreekt niet. Daarnaast geeft Mitra Bali lokale producenten trainingen over gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Een brandblusser is leuk en aardig, maar je hebt er natuurlijk niets aan als je niet weet hoe je deze moet gebruiken.

Het snelle geld


Een brandblusser en een medicijnenkastje zijn in principe kleine investeringen die de veiligheid op de werkvloer kunnen vergroten. Toch zijn er bedrijven die liever kiezen voor het snelle geld. Agung Alit vertelt ons over een bedrijfje bestaande uit 6 à 7 werknemers, niet ver gelegen van het kantoor van Mitra Bali.

Dit exportbedrijf probeert een zo groot mogelijke winst te realiseren, onder andere door zijn werknemers letterlijk in het donker te laten werken, dit om de elektriciteitskosten te drukken.

"Thee en koffie zul je in dit bedrijf niet vinden. Water is de enige drank die de werknemers mogen nuttigen", aldus Agung Alit.

Een andere, betere wereld is mogelijk


Hij erkent dat er nog een hoop te doen is op het gebied van fairtrade. Het is niet altijd makkelijk de lokale bevolking bewust te maken van het belang van eerlijke handel.

Het snelle geld blijft toch net even iets aantrekkelijker dan fairtrade.

Desondanks gelooft Mitra Bali dat het van groot belang is de strijd voort te zetten. Een andere, betere wereld is mogelijk. Wellicht dat de dromenvanger daaraan kan bijdragen?