Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens Indonesiërs kun je hier de lekkerste loempia's van het land krijgen. De lumpia Semarang is dan ook een zeer gewilde lekkernij in Indonesië. Maar Semarang is meer dan alleen loempia's. Hieronder volgen vijf attracties in Semarang, die volgens Indonesiënu zeker een bezoek waard zijn:

1. Kampung Pecinan (Chinese wijk)


De Chinese gemeenschap in Semarang woonde oorspronkelijk in het gebied genaamd Gedung Batu. Na de mislukte Chinese opstand tegen de Nederlandse overheersing in 1740, verplaatsten de Nederlanders de Chinese inwoners naar wat nu Kampung Pecinan wordt genoemd. Omdat de Chinese wijk dichtbij de Nederlandse kazerne lag, konden de Nederlanders de Chinese gemeenschap goed in de gaten houden.

De Chinese wijk in Semarang wordt begrensd door Jalan Gang Lombok (jalan = straat) in het noorden, Kali Semarang (kanaal) in het oosten, Jalan Sebandaran in het zuiden en Jalan Beteng in het westen.

Tay Kak Sie tempel

Gang Lombok is een ideaal uitgangspunt om de Chinese wijk te verkennen. In deze straat bevindt zich onder andere de Tay Kak Sie tempel waar taoïstische goden worden vereerd.

Tay Kak Sie tempel in Gang Lombok.

De tempel, gebouwd in 1746, heeft zijn oorspronkelijke vorm weten te behouden en is zeer goed onderhouden. Prachtig houtsnijwerk siert de dikke toegangsdeuren van de tempel met het blauwe dak.

Lunpia Gang Lombok

Naast de tempel vind je het oudste loempia-eethuisje van Semarang: Lumpia Gang Lombok. Volgens inwoners van de stad verkopen ze hier de lekkerste loempia's van Semarang. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het er erg druk kan zijn.

Mandjes met heerlijke loempia's.

De vulling van de loempia's die in het eethuisje worden verkocht, bestaat uit een mix van jonge bamboescheuten, ei en garnalen.

Pasar Semawis

Niet ver van Gang Lombok ligt Gang Warung. Van vrijdag t/m zondag wordt hier een culinaire markt gehouden, de Pasar Semawis. De markt is gedurende deze drie dagen geopend van 17.00 tot 23.00 uur.

De makkelijkste manier om deze locatie te bereiken is met de (online) taxi of met eigen vervoer. Vraag de receptie in het hotel waar je verblijft om meer informatie.

2. Kota lama Semarang (oude binnenstad van Semarang)


Kota Lama is de oude binnenstad uit het voormalige Nederlands-Indië tijdperk. Wandelend door dit gedeelte van Semarang, zie je gebouwen uit de Nederlandse koloniale tijd.

Avondwandeling door Kota Lama Semarang.

Wij vonden de avondwandeling heel leuk om te doen. Door de mooie verlichting, komt Kota Lama beter tot zijn recht.

Gereja Blenduk, Gedung Marabunta en nog veel meer...

Het bekendste gebouw in Kota Lama is Gereja Blenduk, de Nederlandsch Indische Kerk, gebouwd in 1753. De kerk is makkelijk herkenbaar aan het dak dat de vorm heeft van een koepel. In de kerk, gelegen aan de Letnan Jendral Suprapto-straat, worden nog steeds diensten gehouden.

In het gebouw worden nog steeds kerkdiensten gehouden. 

Een ander indrukwekkend gebouw is Gedung Marabunta, gelegen aan de Cendrawasih-straat. Wat het gebouw, dat omstreeks 1854 is opgericht, zo bijzonder maakt, zijn de beelden van twee grote rode mieren boven op het dak.


In Gedung Marabunta werden in vroegere tijden toneelstukken opgevoerd. Ook de beroemde spionne Mata Hari trad hier op. Een afbeelding van een dansende Mata Hari is in Marabunta vereeuwigd in glas-in-lood.

Glas in lood in Gedung Marabunta.

Andere bezienswaardige gebouwen in Kota Lama zijn: het treinstation Stasiun Tawang Semarang aan de Jalan Taman Tawang, het postkantoor Kantor Pos Besar Semarang aan de Jalan Pemuda en de sigarettenfabriek Praoe Lajar aan de Jalan Merak.

Treinstation Tawang.

De makkelijkste manier om Kota Lama te bereiken is met de (online) taxi of met eigen vervoer. Vraag de receptie van het hotel waar je verblijft om meer informatie over vervoer naar Kota Lama. Je zou de wandeltocht door Kota Lama kunnen beginnen vanaf treinstation Tawang Semarang.

3. Lawang Sewu


Lawang Sewu, wat in het Javaans '1000 deuren' betekent, werd gebouwd in 1904. Het gebouw dat bekend staat vanwege zijn vele deuren, deed dienst als administratiekantoor van de Nederlands-Indische Spoorweg Maatschappij (NIS). Het gebouw ligt net buiten Kota Lama aan de rotonde met in het midden het monument Tugu Muda. Vroeger werd de rotonde het Wilhelminaplein genoemd.

Bundaran (rotonde) Tugu Muda, het vroegere Wilhelminaplein.

Tijdens de Japanse bezetting (1942 - 1945) werd Lawang Sewu gebruikt door de Japanse troepen. De kelder van het gebouw werd ingericht als gevangenis waar Nederlandse gevangenen werden geëxecuteerd.

Het vormalige administratiekantoor van de Nederlands-Indische Spoorweg Maatschappij. 

Tegenwoordig wordt Lawang Sewu gebruikt door de Indonesische spoorwegmaatschappij. De makkelijkste manier om deze locatie te bereiken is met de (online) taxi of met eigen vervoer. Vraag de receptie van het hotel waar je verblijft om meer informatie.

4. Pagoda Avalokitesvara


Met een hoogte van 45 meter is Pagoda Avalokitesvara de hoogste pagode in Indonesië. Door de prachtige locatie, is de pagode op het boeddhistische tempelcomplex Vihara Buddhagaya Watugong een populaire plek voor fotosessies.

Hoogste pagode in Indonesië.

Op de begane grond zien we een levensgroot beeld van de godin Dewi Kwan Im. Beelden van deze godin zien we ook op de tweede tot en met de zesde verdieping, met op elke etage maar liefst vier beelden van Dewi Kwan Im, uitkijkend op het noorden, het oosten, het zuiden en het westen; de achterliggende gedachte is dat de godin op deze manier haar liefde kan uitstralen naar alle windrichtingen.

De pagode ligt ongeveer 45 minuten rijden vanaf het stadscentrum van Semarang, aan de grens met het kleine stadje Ungaran.

5. Simpang Lima (plein)


Simpang Lima is een groot plein in het centrum van Semarang en wordt ook wel Lapangan Pancasila genoemd. Vijf straten komen hier samen: Jalan Pahlawan, Jalan Pandanaran, Jalan Ahmad Yani, Jalan Gajah Mada en Jalan A. Dahlan. 's Zondags is het een geliefde plek voor de locals om er te wandelen of te sporten.

Lapangan Pancasila of Simpang Lima, zeer strategisch gelegen. 

Dichtbij het plein vind je (sterren)hotels, winkels en eetgelegenheden. Ook is hier een mall gevestigd. Toeristen die een paar dagen in Semarang willen vertoeven, verblijven meestal in een van de hotels dichtbij het plein. Je zit hier namelijk dichtbij winkelcentra en eetgelegenheden. Kortom een strategische locatie.

Andere bezienswaardigheden


Masjid Agung Jawa Tengah

Masjid Agung Jawa Tengah, gebouwd in 2001, is de grootste moskee in Centraal-Java. De moskee werd in 2006 officieel geopend door de toenmalige Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. De architectuur is een mix van Javaanse, islamitische en Romeinse architectuur.

De moskee is niet alleen een plek om te bidden. Het is ook een educatief centrum. Er is een bibliotheek en een museum waar bezoekers informatie kunnen krijgen over de geschiedenis van de islam.

Vanaf de 99 meter hoge Al Husna toren naast de moskee, heb je een schitterend uitzicht over de nabije omgeving. Er is (gelukkig) een lift aanwezig.

De makkelijkste manier om de moskee te bereiken is met de (online) taxi of met eigen vervoer. Vraag het hotel waar je verblijft om meer informatie.

Erevelden Candi en Kalibanteng

Ereveld Candi ligt in de heuvels net ten zuiden van Semarang-stad. Op dit ereveld zijn uitsluitend gesneuvelde militairen (her)begraven. Oorspronkelijk was het de bedoeling om hier, voor zover mogelijk, alle na-oorlogse in Midden-Java gesneuvelde militairen te (her)begraven. Maar naderhand werd dit ereveld tevens bestemd als begraafplaats voor de militaire slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, die verspreid in Midden-Java waren begraven.

Ereveld Candi telt meer dan 1.000 graven.

Ereveld Candi. 

Ingeklemd tussen de luchthaven van Semarang en Jalan Siliwangi, de vroegere Grote Postweg, ligt ereveld Kalibanteng. Hier liggen ruim 3.100 oorlogsslachtoffers begraven. Het overgrote deel van deze slachtoffers zijn burgers uit de beruchte Japanse interneringskampen van Midden-Java, zoals Ambarawa, Banju Biroe, Lampersari en Karangpanas. Zij kwamen om als gevolg van de erbarmelijke omstandigheden in deze kampen, gedurende de Japanse bezetting van 1942 tot 1945.

Veel vrouwen en kinderen liggen hier begraven. Voor hen werden op het ereveld het vrouwenmonument en het jongenskampenmonument opgericht.


Ereveld Kalibanteng waar veel vrouwen en kinderen liggen begraven.