De Merapi is een van de zestien meest gevaarlijke vulkanen ter wereld. Toch weerhoudt het explosieve karakter van de vulkaan klimmers er niet van de berg te bedwingen. Indonesiënu zocht het avontuur op en boekte een volcano-tour naar 'de Berg van Vuur'.

De Merapi is een actieve vulkaan. De laatste uitbarsting waarbij doden zijn gevallen, was op 26 oktober 2010. Zeker 240 mensen zijn daarbij om het leven gekomen.

Hobbelige wegen


Sinds een paar jaar bieden verschillende toeristenbureaus zogeheten volcano tours aan. Vanuit het basiskamp Ngrangkah brengt een jeep met chauffeur je langs plekken waar de Merapi in 2010 grote schade heeft aangericht.

Met de jeep kom je langs plekken waar de Merapi in 2010 grote schade heeft aangericht.

Vanaf ongeveer 250.000 rupiah kun je een volcano-tour boeken van ongeveer 1 tot 1,5 uur. Op sommige stukken van de route kunnen de wegen hobbelig zijn. Je kunt eventueel een helm opdoen die in de jeep voor je klaarligt. Sommige chauffeurs hebben mondkapjes bij zich, mocht je last hebben van het stof en de uitlaatgassen.

Vulkaanzand voor de bouwsector


Vulkaanzand is in Indonesië zeer gewild in de bouwsector omdat het van goede kwaliteit is. Dat vulkaanzand een populair product is in de bouw, merk je aan de trucks die op en neer rijden om het zand te vervoeren. Langs de wegen zijn graafmachines druk aan het werk. "Ze zijn hier 24 uur per dag bezig", vertelt onze chauffeur.

Graafmachines die vulkaanzand opgraven.

We komen aan bij een klein museum. Hier zie je restanten en overblijfselen van de vulkaanuitbarsting in 2010: een kadaver van een koe, serviesgoed, een gitaar, een bromfiets en nog veel meer. Achter elk voorwerp zit een verhaal.

Het bezoek aan het museum zit bij de prijs inbegrepen. Je kunt, als je wilt, ook een klein bedrag doneren voor het onderhoud van het museum.

Museum met overblijfselen van de vulkaanuitbarsting in 2010.

Bunker


Onze volgende stop is een bunker, waar lokale bewoners in kunnen schuilen bij een eventuele uitbarsting. Bij de uitbarsting van de Merapi op 15 mei 2006 zochten hier twee mensen hun toevlucht. Ze dachten dat ze hier veilig zouden zijn voor de hete aswolk die uit de vulkaan werd gespuwd.

Ze zaten als het ware in een superhete oven."

Wat ze niet wisten, was dat er ook lava de Merapi uitstroomde richting de bunker waar de twee zich verscholen. Ze hebben het er niet levend vanaf gebracht. "Ze zaten als het ware in een superhete oven", vertelde onze chauffeur. Sindsdien wordt de bunker niet meer in gebruik genomen.

Ingang van de bunker.

Buitenaards wezen


We vervolgen de rit naar 'Batu Alien', de Alien-rots. De rots wordt zo genoemd omdat hij volgens de lokale bewoners wel wat weg heeft van een buitenaards monster. Je kunt er natuurlijk over twisten, maar een feit is dat het uitzicht vanaf deze plek wonderbaarlijk is!

En... lijkt de rots volgens jou op een buitenaards wezen?

Al met al een zeer indrukwekkende tocht en volgens Indonesiënu een echte aanrader. De tocht van 1,5 uur is ook geschikt voor families die met kleine kinderen reizen.

Wil je meer zien? Er zijn ook tochten te boeken van 2,5 uur en 3,5 uur die natuurlijk duurder zijn. Je bereikt het basiskamp door vanuit Yogyakarta richting Kali Adem te rijden. Tochten kunnen ter plekke worden geboekt.