'Koffiehuis', 'Ijs & Snoep', 'het Snoephuis'. Wanneer je door de Braga-straat (Jalan Braga) loopt, waan je je een klein beetje in Nederland. Oude gebouwen uit de Nederlands-Indische tijd sieren het straatbeeld. Een bezoek aan West-Java is niet compleet zonder een wandeling door deze kleine maar bijzondere straat in 'het Parijs van Java', Bandung.

Jalan Braga is een kleine straat in het centrum van Bandung. Aan weerszijden van de straat zie je koloniale gebouwen. Niet vervallen, zoals vaak wel het geval is in het oude stadscentrum van Jakarta, maar over het algemeen goed onderhouden.

'Ijs & Snoep', we zien veel Nederlandse woorden in Jalan Braga.

Belangrijkste winkelstraat van Bandung


De Nederlanders wilden van Bandung de nieuwe hoofdstad van Nederlands-Indië maken, en de Braga-straat qua bouwstijl een Europees karakter geven. Rond 1920 werd Jalan Braga de belangrijkste winkelstraat van Bandung.

Warenhuis De Vries.

Op bovenstaande foto zie je Warenhuis De Vries, het eerste grote warenhuis van Bandung. Het gebouw ligt in Jalan Asia-Afrika, pal tegenover Jalan Braga.

De Nederlandse elite kwam graag in Jalan Braga om er te winkelen. Modezaken verkochten hier de nieuwste mode uit Europa. Bandung werd in die tijd ook wel 'het Parijs van Java' genoemd, en de Braga-straat heeft daar een belangrijk aandeel in gehad.

De straat was een populaire ontmoetingsplek onder de Nederlandse elite."

"De straat was een populaire ontmoetingsplek onder de Nederlandse elite", vertelt een wat oudere lokale bewoner ons. "De Nederlanders kwamen hier om te winkelen. Gekleed in prachtige kledij kwamen ze hier met paard en wagen."

Avondwandeling


En ook nu nog is Jalan Braga een populaire straat. De koloniale gebouwen in art-deco stijl hebben een grote aantrekkingskracht op zowel buitenlandse als lokale toeristen. De brede trottoirs veraangenamen een wandeling door deze prachtige straat met leuke winkels, restaurants en cafés. En in de zijstraatjes gezellige warung tenda (eetttentjes).

Leuk is het om de straat 's avonds te verkennen. De avonden zijn aangenaam in Bandung. Als je de tropische temperaturen van Jakarta en Bali gewend bent, kunnen de avonden in Bandung zelfs wat fris aanvoelen.

Jalan Braga at night. Gezellig!

Ochtendwandeling


Maar ook een wandeling in de vroege ochtend is een belevenis op zich. Straatvegers houden de straat schoon, een krantenbezorger loopt met een pak kranten in zijn hand zijn bezorgroute, kinderen rijden op de fiets op het trottoir van Jalan Braga.

De straatveger is druk in de weer met zijn sapu lidi (traditionele Indonesische bezem).
Kinderen fietsen op het troittoir en de krantenbezorger loopt zijn route.

Oerhollandse koekjes


Vergeet tijdens je ochtendwandeling niet 'Het Snoephuis', beter bekend als 'Sumber Hidangan', te bezoeken. Volgens Indonesiënu is deze winkel absoluut de moeite van een bezoek waard.

Hier worden oerhollandse koekjes verkocht zoals krakelingen, bokkenpootjes en kattentongen. De ananaskoekjes zijn superlekker en volgens ons echt een aanrader.

Het Snoephuis, beter bekend als Sumber Hidangan.

De winkel is razendpopulair. 's Avonds zijn de koekjes meestal uitverkocht. De winkel is rond 08.30 uur open.

Oerhollandse koekjes. Wees er wel snel bij. De koekjes zijn razendsnel uitverkocht.

Jalan Braga heeft ook een modern gedeelte in de vorm van 'Braga City Walk', dat te vinden is in het noordelijke deel van de straat, compleet met een groot winkelcentrum, hotel en een appartementencomplex.


Jalan Braga ligt in het centrum van Bandung, dichtbij Jalan Merdeka & Jalan Asia Afrika. Vanaf het treinstation is het ongeveer 1 kilometer lopen.