Wit? Waar? Ja, de zwaveldampen misschien. Maar het water? Nee, dat is toch echt niet wit. Ofschoon Kawah Putih 'witte krater' betekent, is het water in het kratermeer fel turquoise van kleur. Adembenemend mooi!

Kawah Putih is een toeristische trekpleister, gelegen op ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Bandung (West-Java) en is een van de twee kraters behorende bij de Patuha-vulkaan. De vulkaan die vanaf 1987 open is voor publiek, vertoont sinds 1600 geen activiteit meer.

Alsof je in een andere wereld bent beland


Het zwavelmeer in de krater is werkelijk schitterend om te zien. Alsof je in een andere wereld bent beland. Fel turquoise water, witte zwaveldampen boven het meer en natuurlijk de sterke geur van zwavel.

Fel turquoise water, witte zwaveldampen boven het meer en de sterke geur van zwavel. 

Vanwege de sterke zwavelgeur wordt bezoekers aangeraden zich niet langer dan 15 minuten in de krater te begeven. Kun je niet tegen de doordringende geur van zwavel? Gebruik dan een mondkapje.

Bezoekers wordt aangeraden zich niet langer dan 15 minuten in de krater te begeven.

Voel je je tijdens het bezoek aan de krater misselijk, krijg je plotseling hoofdpijn of een droge keel/mond, verlaat dan zo spoedig mogelijk het terrein. Bij het informatiecentrum is Eerste Hulp aanwezig.

Evacuatieroute.

Wanneer je via de trap richting het kratermeer loopt en het pad rechts neemt, kom je bij Goa Belanda (Nederlandse grot) terecht.

Gevaar


Op een smalle plank voor de opening van de grot staat het volgende vermeld: "Berbahaya, jangan terlalu lama di depan goa!!!" "Gevaar, blijf niet te lang voor de grot staan!" De reden hiervoor wordt niet gegeven. Wel merkten wij dat de zwavelgeur hier sterker is dan beneden bij het zwavelmeer.

Blijf niet te lang voor de grot staan!

Vanaf het centrum van Bandung is het ongeveer 1 uur rijden naar Kawah Putih, tenminste als het verkeer meezit. Tijdens de (dagelijkse) spits duurt een autorit van Bandung-stad naar de Witte Krater toch al gauw twee uur.

Industriegebied


De kortste route is via de Kopo-straat (Jalan Kopo), een drukke straat in de buurt van een industriegebied. Houd rekening met lange verkeersopstoppingen tussen 08.00 – 09.00 uur en tussen 15.00 – 18.00 uur.


Na het drukke verkeer op Jalan Kopo begint het mooie stuk van de reis. De weg die naar Kawah Putih leidt, voert langs prachtige rijstvelden en groene bossen.

Mooi stukje natuur richting Kawah Putih.

Vanuit Bandung is Kawah Putih ook te bereiken met het openbaar vervoer. Maar omdat je zo vaak moet overstappen, raden wij je dan ook aan met eigen vervoer te gaan. Huur bijvoorbeeld een auto in Bandung. Vraag het hotel waar je verblijft om meer informatie.