Semarang, de provinciehoofdstad van Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens Indonesiërs kun je hier namelijk de lekkerste loempia's krijgen in de archipel. 

Er zijn in Semarang diverse winkeltjes die loempia's verkopen. Maar 'Lunpia Gang Lombok' in de Chinese wijk verkoopt volgens de inwoners van de stad, en Indonesiënu is het daar stellig mee eens, de allerlekkerste loempia's van Semarang. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het er erg druk kan zijn.

'Lunpia Gang Lombok' verkoopt de allerlekkerste loempia's van Semarang.

Lunpia komt van Lun Pia, dat in het Minnan-dialect zoiets betekent als 'zachte pannenkoek'. De in Indonesië gebruikelijke spellig is lumpia.

Gestoomd of gefrituurd?


Lunpia Gang Lombok verkoopt twee soorten loempia's: Lunpia Basah (gestoomde loempia) en Lunpia Goreng (gefrituurde loempia). De vulling van de loempia bestaat uit een mix van onder andere jonge bamboescheuten, ei en garnalen.

De zelfgemaakte loempiavellen worden gevuld en gerold – en daarna eventueel gebakken – waar je bij staat. Je kunt de loempia's ter plekke opeten aan een tafel in het eethuisje. Maar je kunt de loempia's, net zoals veel Indonesiërs doen, ook meenemen. De loempia's worden dan verpakt in een gevlochten doosje.

Gevlochten doosjes voor take-a-away loempia's.

Javaanse tong


Ofschoon loempia's een specialiteit zijn van Semarang, komen de lekkernijen niet uit deze Midden-Javaanse stad, maar uit China.

De loempia begon bekendheid te krijgen toen de Chinese gemeenschap zich permanent in Semarang ging vestigen. Na een aantal aanpassingen in de loop der tijd, is de loempia geworden zoals die nu is, aangepast aan de Javaanse tong.

Loempia's komen oorspronkelijk uit China. 

Lunpia Gang Lombok ligt naast de Tay Kak Sie tempel en is het oudste loempia eethuisje in Semarang.

Niet makkelijk te vinden


De eetgelegenheid ligt op een locatie die voor buitenlandse toeristen misschien niet makkelijk te vinden is. Maar na wat rondvragen, heeft het team van Indonesiënu Lunpia Gang Lombok uiteindelijk toch gevonden. 

Het eethuisje is erg klein, verouderd en ligt aan een stinkende kali (kanaal). Maar dat doet niets af aan het feit dat de loempia's er erg lekker zijn!