Wanneer je in Yogyakarta bent, is het een leuk idee om Kampung Wijilan te bezoeken. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een traditioneel gerecht met als hoofdingrediënt jonge jackfruit – is een van dé iconen van Yogyakarta. Een bezoek aan Yogyakarta is volgens Indonesiënu dan ook niet compleet zonder dit rijksmakende gerecht te hebben geproefd.

Het is niet vreemd dat Indonesiërs Yogyakarta ook wel 'Kota Gudeg' of stad van de gudeg noemen. In bijna elke winkelstraat, zoals in de populaire straat Jalan Malioboro, vind je wel een eetgelegenheid waar je dit lokale, traditionele gerecht kunt krijgen.

Maar de beste plek om gudeg te proeven is volgens Indonesiënu toch echt wel Kampung Wijilan, dat ook wel bekend staat als Sentra Gudeg (centrum van gudeg).

De beste plek om gudeg te proeven is in Kampung Wijilan.

Naar verluidt is gudeg in Kampung Wijilan ontstaan en heeft het gerecht vanuit deze locatie bekendheid verworven in Yogyakarta en ver daarbuiten.

Snel uitverkocht


Volgens Yogyakartanen kun je bij Yu Djum in Kampung Wijilan de beste en lekkerste gudeg krijgen. Omdat Yu Djum heel populair is, is de gudeg dan ook snel uitverkocht. Maar geen nood, Yu Djum heeft ook andere filialen in Yogyakarta.

Volgens de locals is de gudeg die verkocht wordt in andere filialen echter minder lekker dan bij Yu Djum in Kampung Wijilan.

Gudeg heeft als hoofdingrediënt jonge jackfruit, die onder andere gekookt wordt in kokosmelk en palmsuiker totdat het kookvocht is verdwenen; een proces dat wel 24 uur kan duren. Na het lange kookproces krijgt de gudeg de typische donkerbruine kleur.

Sambal met runderzwoerd


Gudeg wordt geserveerd met verschillende bijgerechten zoals kip, gekookt ei en sambal krecek (sambal gemaakt van o.a runderzwoerd). In een aantal eetgelegenheden zoals bij 'Gudeg Asli Bu Nur' kun je het kookproces rechtstreeks volgen.

Een aantal warungs (eenvoudige eetgelegenheden) hanteert een systeem van lesehan. Je zit hier dan op matjes op de grond en krijgt de gudeg geserveerd aan lage tafeltjes voor je. Bestel 'nasi gudeg komplit' en je krijgt de gudeg inclusief witte rijst en alle bijgerechten.

Nasi gudeg komplit is gudeg inclusief rijst en alle bijgerechten die bij gudeg horen.

Praktische informatie


Kampung Wijilan of Sentra Gudeg ligt dichtbij het noorderplein van Kraton Yogyakarta – het paleis van de sultan van Yogyakarta. Sentra Gudeg ligt op ongeveer 2,5 kilometer afstand van het treinstation en vanaf de populaire winkelstraat Jalan Marlioboro kun je Kampung Wijilan per becak (fietstaxi) bereiken.