De Borobodur is een van de meest bezochte toeristische attracties in Indonesië. Dat is niet verwonderlijk. 's Werelds grootste boeddhistische tempel straalt iets magisch uit. Het heiligdom staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Indonesiënu neemt je mee naar de Borobudur in de provincie Midden-Java.

Geleerden denken dat de Borobudur gebouwd werd in de Sailendra-dynastie (750-842 na Christus). Na een machtswisseling in de 8e eeuw, werd het heiligdom verlaten. Eeuwenlang lag de Borobudur bedolven onder een laag as als gevolg van de erupties van de nabijgelegen vulkaan Merapi. Het heiligdom lag niet alleen verscholen onder een laag as, maar ook onder welige vegetatie.

Grote schoonmaak 


Het was in 1814, ten tijde van het Engelse tussenbewind in Nederlands-Indië, dat de Borobudur werd herontdekt, en wel door de Engelse Luitenant-Gouverneur Sir Thomas Stamford Raffles. Hij gaf opdracht tot een grote schoonmaak van de tempel. Zijn Nederlandse medewerker, ingenieur H.C. Cornelius, maakte met 200 man het heiligdom vrij van as, puin en begroeiing.

In 1885 ontdekte de Nederlander Jan Willem IJzerman - de eerste voorzitter van de Archaeologische Vereeniging van Yogyakarta – het belangrijkste deel van de tempel: de basis van de Borobudur.

Eerste grote restauratie


Daarna vond er in de periode 1907-1911 de eerste grote restauratie van het heiligdom plaats onder leiding van de Nederlandse kapitein/majoor der Genie, Theodoor van Erp.

Die grote restauratie bleek niet voldoende te zijn. Om de Borobudur van de ondergang te redden was een nog grotere restauratie nodig. En die kwam er gelukkig.

In 1885 ontdekte Jan Willem IJzerman het belangrijkste deel van de tempel: de basis.

Van 1975-1983 werkten de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) en de Indonesische regering samen aan een enorme restauratie van de Borobudur.

Sinds 1991 staat het boeddhistische heiligdom op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het levensverhaal van Boeddha


De Borobodur is gebouwd op een heuvel in de vorm van een trapachtige piramide. Het bouwwerk is gemaakt van grote blokken steen.

Het heiligdom bestaat uit negen etages die de boeddhistische kosmos vertegenwoordigen; de onderste zes etages zijn vierkant, de bovenste drie zijn rond. De reliëfs op de panelen op de onderste vierkante terrassen van het heiligdom vertellen het levensverhaal van Boeddha.

Het levensverhaal van Boeddha.

Op de hogere terrassen bevinden zich kleine stoepa's met daarin een beeld van Boeddha. De kleine stoepa's zijn gebouwd rondom een grote centrale stoepa. De grote stoepa staat symbool voor het Nirwana, waar mensen vrij zijn van alle aardse zorgen. De bovenste grote stoepa is van binnen leeg. Het is niet duidelijk of dat altijd al zo is geweest.

Waisak-festival


Elk jaar in de maand mei, tijdens volle maan, wordt bij de Borobodur het Waisak-festival gevierd. Waisak is een van de mooiste boeddhistische vieringen ter wereld. Het Waisak-festival viert de geboorte, verlichting en de dood van Boeddha.

Boeddhabeeld kijkt uit op de omgeving van het tempelcomplex.

Monniken en boeddhistische pelgrims verzamelen zich vanaf de vroege ochtend bij de Mendut-tempel, nabij de Borobodur. Vanaf de Mendut leggen zij de tocht naar de Borobodur te voet af. Ze dragen fakkels, heilig water en andere boeddhistische symbolen met zich mee en verzamelen zich bij het hoofdaltaar ten westen van de Borobodur. Daar steken zij kaarsen en wierook aan. Ook zingen zij gebeden en doen aan meditatie.

Het hoogtepunt van de avond is wanneer duizenden lampionnen de lucht in worden gelaten.

Praktische informatie


De Borobudur ligt ongeveer 40 kilometer ten noordwesten van Yogyakarta en 7 kilometer ten zuiden van de stad Magelang (Midden-Java).

De makkelijkste manier om bij de tempel te komen, is met een huurauto met chauffeur. Vraag het hotel waar je verblijft om meer informatie. Lokale toeristenbureaus organiseren ook groepstours met een minibus. Of neem de (online) taxi.

Ben je een avontuurlijk type en reis je liever met het openbaar vervoer, neem dan de bus vanaf het Giwangan busstation in Yogyakarta. De bus stopt nabij de Borobudur. Vanaf de halte is het ongeveer 1 kilometer lopen naar de tempel.

 De Borobudur ligt ongeveer 7 kilometer ten zuiden van de stad Magelang.

Voordat bezoekers het tempelcomplex betreden, moeten zij een sarong omdoen. Wikkelkleden zijn te verkrijgen bij de ingang.

Sarongs zijn te verkijgen bij de ingang van het tempelcomplex.

Vergeet niet om de sarong na gebruik weer in te leveren. Elke maand komt het management van de Borobudur tientallen sarongs tekort. Hoewel medewerkers van het tempelcomplex bezoekers er op wijzen het kleed na gebruik bij de uitgang weer in te leveren, verdwijnen de lappen batik stof van ongeveer 1 x 1,5 meter groot, met of zonder opzet, bij toeristen in de tas.

Paraplu tegen de hitte van de zon.

Tip: De zon kan 's middags fel schijnen. Vergeet niet een hoofddeksel en zonnebrandcrème mee te nemen. Bij het tempelcomplex worden ook paraplu's verhuurd om je tegen de zon te beschermen.

Een andere optie is om de Borobudur in de vroege ochtend te bezoeken. Het tempelcomplex is al vanaf 06.00 uur open.