Bandung; in de Nederlandse koloniale periode kwam de Nederlandse elite hier graag om te winkelen. Modezaken verkochten in deze West-Javaanse stad de nieuwste mode uit Europa. Bandung werd in die tijd ook wel 'het Parijs van Java' genoemd.

Tot op de dag van vandaag is Bandung zeer populair onder het winkelend publiek. De vele FO's – de Factory Outlets – zijn razendpopulair onder Indonesiërs en buitenlandse toeristen. In het weekend wordt Bandung met name druk bezocht door Jakartanen. Maar ook toeristen uit Maleisië en Singapore weten inmiddels de weg naar deze 'textielstad' te vinden.

In de volgende straten vind je vele Factory Outlets


FO's vind je bijna overal in Bandung, maar de belangrijkste straten waar je een FO kunt binnen stappen, zijn toch wel Jalan Riau, Jalan Setiabudi, Jalan Dago en Jalan Cihampelas.

In bovengenoemde straten liggen de FO's voor het uitzoeken. Je kunt er terecht voor grote internationale merken, maar ook lokale merken worden hier voor een goede prijs aangeboden. Ben je op merkenjacht, houd er dan rekening mee dat niet alles echt of origineel is. Let goed op de labels en de kwaliteit van de kleding.

Paris Van Java Mall


Naast de Factory Outlets kent Bandung ook de 'gewone' malls (overdekte winkelcentra). Een heel bijzondere vinden wij de in 2006 geopende 'Paris Van Java Mall'.

Paris Van Java Mall. 

Hoewel de mall overdekt is, heb je hier niet het gevoel dat je in een winkelcentrum rondloopt. De lichtinval die je hier hebt, is schitterend. Alsof je je in de openlucht begeeft, in een stad ergens in  Europa.

Het is niet te zien, maar dit stukje van de mall is overdekt. 

Elke mall in Indonesië is uitgerust met een food court waar je kunt genieten van de allerlekkerste hapjes en gerechten. Ook Paris van Java Mall heeft zo'n foodcourt.

Authentieke Sundanese gerechten


Maak kennis met authentieke Sundanese gerechten, zoals batagor (gebakken tofoe met vlees/visballetjes overgoten met pindasaus), nasi liwet (smaakvol rijstgerecht) en siomay (gestoomde dumplings). Lekker eten voor een redelijke prijs in een gezellige omgeving.


Nasi liwet. Sambal mag natuurlijk niet ontbreken. 

Breng als je in Bandung bent, ook een bezoek Jalan Braga een gezellige straat waar je heerlijk kunt rondstruinen. Supergezellig, vooral leuk om 's avonds te verkennen. De koloniale gebouwen in art-deco stijl hebben een grote aantrekkingskracht op toeristen.

De brede trottoirs veraangenamen een wandeling door deze prachtige straat met leuke winkels, restaurants en cafés.

 Winkelstraat Jalan Braga.