De Borobudur en de Prambanan zijn de toeristische trekpleisters op het eiland Java. Ratu Boko is echter nog vrij onbekend onder toeristen. Tijd voor Indonesiënu om aandacht te besteden aan dit paleiscomplex in Yogyakarta. Wij nemen je mee naar Ratu Boko.

Op een heuvel, nabij het hindoeïstische tempelcomplex Prambanan én met uitzicht op de vulkaan Merapi, liggen de resten van wat ooit een groot paleis moet zijn geweest: Ratu Boko. Ratu Boko is dus, anders dan de Prambanan en de Borobudur geen tempelcomplex, maar een paleiscomplex.

Ratu Boko is genoemd naar Boko, een koning uit een plaatselijke legende. Aannemelijker is dat de eigenaar van het paleis een lokale vorst is geweest.

Uitzicht op het hindoeïstische tempelcomplex Prambanan.

Bij de ingang van het complex kopen wij onze toegangskaarten. Daar krijg je ook een sarong (batik kleed) die je om je middel moet wikkelen. Het paleiscomplex wordt beschouwd als een heilig object.

Naar de toegangspoort


Het dragen van een sarong is een teken van respect. Via een lang pad lopen wij vervolgens naar het paleiscomplex. Aan de linkerkant heb je een prachtig uitzicht over Yogyakarta. Aan het einde van het pad is de toegangspoort duidelijk zichtbaar.

De belangrijkste overblijfselen van Ratu Boko zijn de toegangspoort, de Pembakaran-tempel – waar vermoedelijk lijken werden verbrand -  en de pendopo (paviljoen). Van deze overblijfselen is de toegangspoort het best bewaard gebleven.

De toegangspoort is het best bewaard gebleven.

Over de geschiedenis van Ratu Boko is nog niet veel bekend. Wat er al bekend is over dit paleiscomplex komt van inscripties en legendes. De oudste inscriptie die op het paleiscomplex gevonden is, dateert van 792 na Christus. De locatie werd in die tijd Abhayagiri Wihara genoemd, wat 'vreedzaam boeddhistisch klooster betekent'.

Boeddhistische en hindoeïstische elementen


Ofschoon Abhayagiri Wihara 'vreedzaam boeddhistisch klooster’ betekent, zijn er op deze archeologische locatie ook overblijfselen van hindoeïstische tempeltjes te vinden.

Archeologen denken dat het paleiscomplex gebouwd is door Rakai Panangkaran – een vorst van de Sailendra Dynastie. Hij bouwde het paleis nadat hij was afgetreden als vorst. Hij zou zijn afgetreden omdat hij innerlijke rust wilde vinden en zich wilde concentreren op religieuze zaken. Deze innerlijke rust vond hij op de locatie waar hij Ratu Boko bouwde.

De vorst Rakai Panangkaran bouwde het paleis nadat hij was afgetreden als vorst.

In 1790 vond de Nederlander Van Boeckholtz overblijfselen uit de oudheid in dit gebied. 100 jaar later was het de Nederlandse onderzoeker FDK Bosch die een onderzoek naar het paleiscomplex liet doen. Sindsdien staat het paleiscomplex beter bekend als Keraton Ratu Boko, oftewel het Paleis van Ratu Boko.

Opgravingen op het paleiscomplex duren nog steeds voort.

Ratu Boko ligt op een heuvel, ongeveer 3 kilometer ten zuiden van tempelcomplex Prambanan. Vanaf het panorama-terras kun je in de verte de Prambanan zien en als het weer meezit ook de actieve vulkaan Merapi.

Praktische informatie


De makkelijkste manier om bij Ratu Boko te komen is per huurauto (met chauffeur). Vraag het hotel waar je verblijft om meer informatie. Lokale toeristenbureaus organiseren ook groepstours met een minibus. Of neem de (online) taxi.

Toegangskaartjes zijn ter plekke verkrijgbaar.

Wanneer je eerst de Prambanan bezoekt, kun je daar een combi-ticket kopen voor de Prambanan en Ratu Boko. Een busje vervoert toeristen vanaf de Prambanan naar Ratu Boko, een reis van ongeveer 20 minuten.