Er valt veel te beleven en te ontdekken in Yogyakarta en omgeving. Met name op het gebied van kunst en cultuur kunnen toeristen er hun hart ophalen. Het hindoeïstische tempelcomplex Prambanan is volgens Indonesiënu een must-see attractie tijdens je bezoek aan Yogyakarta.

De Prambanan, gebouwd aan het einde van de 9de eeuw, is een van de grootste hindoeïstische tempelcomplexen ter wereld. Naar verluidt is het complex gebouwd in opdracht van koning Rakai Pikatan, als reactie op de boeddhistische Borobudur.

Na een machtswisseling in het midden van de 10de eeuw, werd het heiligdom verlaten en door de natuur overwoekerd. Een krachtige aardbeving in de 16de eeuw heeft grote schade aangericht aan de Prambanan.

Restauratiewerkzaamheden


Na eeuwen van verwaarlozing werd de Prambanan herontdekt door de Nederlander C.A. Lons. In 1733 schreef hij over de slechte staat waarin het tempelcomplex zich bevond.

De eerste restauratiewerkzaamheden aan de Prambanan vonden plaats in 1830 en duren tot op heden nog steeds voort. Het hindoeïstische heiligdom staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Drie hoofdtempels


De Prambanan heeft een centrale binnenplaats met drie hoofdtempels. De zuidelijke tempel is gewijd aan de hindoegod Brahma (de schepper), de middelste aan de god Shiva (vernietiger van de schepping) en de noordelijke tempel aan de god Vishnu (onderhouder van de schepping).

Centrale binnenplaats met drie hoofdtempels gewijd aan Brahma, Shiva en Vishnu.

Koning of een belangrijk persoon


Naar verluidt werd het as van een overleden koning of een belangrijk persoon in een stenen kist bewaard samen met verschillende objecten die het aardse leven symboliseren. De kist werd vervolgens in het onderste deel van de tempel begraven. Daarboven werd een beeld van een hindoeïstische god gebouwd; de overledene was een reïncarnatie van die god.

Archeologen vonden tijdens graafwerkzaamheden een kist in de Shiva-tempel. De kist lag op een berg houtskool, aarde en dierlijke beenderen. In de kist zaten verschillende objecten zoals muntstukken, juwelen, waardevolle metalen en as. Ook vonden archeologen gouden platen met inscripties van Varuna, de god van de zee, en Parvata, de god van de bergen.

Openluchtvoorstelling Ramayana-ballet


Het Ramayana-ballet is een dansvoorstelling waarin Javaanse dans, drama en muziek versmelten tot een prachtig geheel. De voorstelling is gebaseerd op het hindoeïstische Ramayana heldenepos. De Ramayana vertelt het verhaal van prins Rama die probeert zijn ontvoerde vrouw Sita, weer terug te krijgen.

De Prambanan is een populaire plek om deze bijzondere dansvoorstelling te bewonderen. Met op de achtergrond de Prambanan, is het bijwonen van het Ramayana ballet werkelijk een unieke ervaring.

De openluchtvoorstellingen vinden 's avonds plaats en zijn afhankelijk van de weersomstandigheden.

Prambanan in de avondschemering.

Praktische informatie


De Prambanan ligt ongeveer 17 kilometer ten oosten van Yogyakarta, op de weg naar Solo. De makkelijkste manier om bij het tempelcomplex te komen, is per auto (huurauto). Vraag het hotel waar je verblijft om meer informatie. Lokale toeristenbureaus organiseren ook groepstours met een minibus. Of ga met de (online) taxi.

Toegangskaartjes zijn ter plekke verkrijgbaar.

Je kunt een bezoek aan de Prambanan ook combineren met een uitstapje naar het Ratu Boko-paleis. Een busje vervoert toeristen vanaf de Prambanan naar Ratu Boko. Reisduur: ongeveer 20 minuten.


De Prambanan ligt in een prachtige omgeving, temidden van groene rijstvelden en pittoreske dorpjes. Volgens Indonesiënu een echte aanrader!