Het schijnt er te spoken. Bezoekers zouden er geesten hebben gehoord én gezien. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de makers van de horrorfilm 'Dendam Kuntilanak' (2007) Lawang Sewu hebben gekozen als locatie voor hun film 'De Wraak van Kuntilanak'.

Bij het oprijden van Tugu Muda, een bekende rotonde in Semarang, Midden-Java, valt het voormalige administratiegebouw van de Nederlands-Indische Spoorwegmaatschappij ons meteen op; twee hoge torens kijken uit over de rotonde.

1000 deuren


Dit witte gebouw met het rode dak wordt ook wel Lawang Sewu genoemd.

Ofschoon Lawang Sewu in het Javaans '1000 deuren' betekent, heeft het gebouw geen 1000 deuren. Het gebouw wordt zo genoemd vanwege de vele deuren en hoge, brede ramen.

Lawang Sewu betekent in het Javaans '1000 deuren'. 

De eerste steen van Lawang Sewu werd gelegd op 27 februari 1904. In 1919 was de bouw van het gebouwencomplex voltooid.

Het gebouw van de Nederlands-Indische Spoorwegmaatschappij werd ontworpen door de Nederlandse architecten Jacob F. Klinkhamer en B.J. Ouëndag; een prachtig staaltje Art-Deco-stijl.

Ontworpen door Nederlandse architecten. 

Kelder gebruikt als gevangenis


Tijdens de Japanse bezetting die duurde van 1942 tot 1945 werd Lawang Sewu in gebruik genomen door de Japanse troepen. Zij gebruikten de kelder als gevangenis, waar verschillende Nederlandse en Indonesische gevangenen werden geëxecuteerd.

Naar verluidt werden de lijken in de nabijgelegen greppel gegooid, waardoor het water rood kleurde.

Volgens bezoekers en bewakers zou het er spoken. De twee meest geziene wezens die er zouden rondwaren zijn de geest van 'Noni Belanda' (Nederlandse dame uit Nederlands-Indië) en de geest van een onthoofde Indonesische onafhankelijkheidsstrijder die door de Japanners geëxecuteerd werd.

Het dak, waar vleermuizen zich schuilhouden.

Na de Indonesische onafhankelijkheid (17 augustus 1945) werd Lawang Sewu in gebruik genomen door de Indonesische Spoorwegmaatschappij (PT Kereta Api). Tot op heden staat het gebouw onder beheer van PT Kereta Api.

Lawang Sewu ligt ongeveer 3,5 kilometer van het Tawang-treinstation dat in de oude binnenstad van Semarang ligt. Je kunt vanaf het treinstation de (online) taxi nemen.