Museum Taman Prasasti ligt in het centrum van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Het is een voormalige begraafplaats, gebouwd ten tijde van het Nederlandse koloniale gezag. De plek diende oorspronkelijk als laatste rustplaats voor Nederlanders van goede komaf.
Laatste rustplaats voor Nederlanders van gegoede komaf.
Laatste rustplaats voor belangrijke personen
Taman Prasasti is officieel geopend in 1797. Maar al vanaf 1795 werden hier mensen begraven. Verschillende belangrijke personen hadden hier hun laatste rustplaats gevonden, waaronder J.H.R. Kohler, de Nederlandse Majoor-Generaal die Aceh probeerde te veroveren; F.H. Roll, oprichter van de beroemde STOVIA (School tot Opleiding van Inlandsche Artsen).
Maar ook Olivia Mariamne Raffles – de eerste vrouw van de Britse gouverneur-generaal Thomas Stamford Raffles - ligt hier begraven.
Grafsteen van de eerste vrouw van gouverneur-generaal Thomas Stamford Raffles.
Epidemie in Batavia
De begraafplaats werd gebouwd om plaats te bieden aan het groeiende aantal doden als gevolg van een epidemie die was uitgebroken in Batavia.
Het kerkhof behorende bij de Nieuwe Hollandsche Kerk, wat tegenwoordig het Wayang-museum is, bood niet voldoende plaats meer om doden te begraven. Een aantal grafstenen is vervolgens overgeplaatst naar Kebon Jahe Kober.
De begraafplaats stond toentertijd bekend als Kebon Jahe Kober .
Nadat Indonesië de onafhankelijkheid had uitgeroepen in 1945, werd Kebon Jahe Kober gebruikt als christelijke begraafplaats.
Van 5,9 naar 1,3 hectare
Dertig jaar later, in 1975, werd de begraafplaats gesloten. Een deel van het terrein moest plaatsmaken voor de bouw van het kantoor van de burgemeester van Centraal Jakarta. Op verzoek van de lokale regering, werden grafkisten overgeplaatst naar begraafplaats Menteng Pulo (Centraal Jakarta) en Tanah Kusir (Zuid-Jakarta). Sommige grafkisten werden meegenomen door familieleden.
Veel grafstenen, sculpturen en beelden werden tijdens de bouw van het kantoor verwijderd of raakten beschadigd. Van de oorspronkelijk 5,9 hectare oppervlakte van de begraafplaats, bleef slechts 1,3 hectare over.
Van de oorspronkelijk 5,9 hectare oppervlakte, bleef slechts 1,3 hectare over.
Op 9 juli 1977 werd de begraafplaats officieel als museum geopend. Het museum kreeg de naam Taman Prasasti en werd ingewijd door de toenmalige gouverneur van Jakarta, Ali Sadikin.Praktische informatie
De makkelijkste manier om bij het Taman Prasasti museum te komen, is met eigen vervoer of met de (online) taxi. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van het openbaar vervoer. Dit kan met de Trans Jakarta (busway) van Blok M naar Kota. Of met de mikrolet (blauwe minibusjes) van Tanah Abang richting Kota.
Ingang van Museum Taman Prasasti.
Reacties