Wayang poppen, maskers en traditionele muziekinstrumenten staan netjes tentoongesteld in het Wayang museum op het Fatahillah-plein, het voormalige stadhuisplein van Batavia. Het museum ligt in Kota Tua, het oude stadsdeel van de Indonesische hoofdstad Jakarta. 

Het wayang museum was oorspronkelijk een kerk, in 1640 gebouwd door de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Tot 1732 werd 'de Oude Hollandsche Kerk' bezocht door Nederlandse burgers en militairen die in Batavia woonden. Zij woonden hier kerkdiensten bij.

Wayang poppen uit de collectie van het wayang museum in Kota Tua Jakarta. 

In het kleine binnentuintje van het Wayang Museum zien we grafstenen met daarin gegraveerd de namen van Nederlandse gouverneurs-generaal. Een bekende naam is die van de Nederlandse Gouverneur-Generaal Jan Pieterszoon Coen.

Grafsteen van gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen.

Verschillende versies


In 1733 werd de oude Hollandsche Kerk gerenoveerd en kreeg een nieuwe naam: de Nieuwe Hollandsche Kerk. Er zijn verschillende versies over wat er daarna met de kerk gebeurde. Zo zou de kerk met de grond gelijk zijn gemaakt door een hevige aardbeving. Wat restte was de binnentuin met de grafstenen van Nederlandse gouverneurs-generaal.

Een andere versie vertelt dat de kerk aan het begin van de negentiende eeuw werd afgebroken door Gouverneur-Generaal Daendels omdat hij van het materiaal een nieuwe stad wilde bouwen: Weltevreden, een voorstad van Batavia (het voormalige Jakarta).

 Grafstenen van Nederlandse gouverneurs-generaal.

Wat wel vaststaat is dat het logistieke bedrijf Geo Wehry & Co. uit de puinhopen van de kerk een nieuw gebouw bouwde met een nieuwe functie: een opslagplaats.

In 1936 werd de opslagplaats gekocht door het Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen die er een nieuwe bestemming aan: een museum met de naam Oud-Batavia dat tot doel had onderzoek te bevorderen op het gebied van kunst en wetenschappen.

Wayang poppen, maskers, traditionele muziekinstrumenten


Het museum kreeg weldra een nieuwe naam: het Jakarta Historisch Museum. In 1974 verhuisde het museum naar het voormalige stadhuis van Batavia en kreeg de naam Museum Fatahillah.

Het bestuur van Jakarta besloot het leegstaande gebouw waar het Jakarta Historisch Museum voorheen zetelde, in gebruik te nemen als wayang museum, met een grote collectie wayang poppen, maskers en traditionele muziekinstrumenten.

Een greep uit de collectie wayang poppen.
Muziekinstrumenten. De gamelan.

Het wayang museum ligt op het Fatahillah-plein in Kota Tua, het oude stadsdeel van Jakarta.

Op het Fatahillah-plein liggen ook andere must-see attracties zoals Museum Fatahillah (museum voor de geschiedenis van Jakarta) en Cafe Batavia (eetgelegenheid in tempo doeloe-sfeer).