In Indonesië is het niet moeilijk om accommodatie te vinden, met name in de grote steden en bij toeristische plekken. Er zijn verschillende soorten vormen van accommodatie en je kunt het zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wilt. Indonesiënu geeft je informatie over de meest gebruikte vormen van accommodatie in Indonesië.

Sterrenhotels  (1 - 5 sterren)


Alle grote steden in Indonesië hebben wel een sterrenhotel. Overnachtingen kun je online boeken via de website van het hotel waar je wilt verblijven of via diverse boekingssites. Ook kun je in de meeste gevallen ter plekke een kamer bestellen.

Hoe hoger het aantal sterren, hoe luxer het hotel, en hoe completer het aantal faciliteiten dat het hotel te bieden heeft. 3-sterren hotels in Indonesië hebben in ieder geval de volgende faciliteiten: restaurant, zwembad/fitness/sauna, bar, standaard kamervoorzieningen.


Een 5-sterrenhotel in Indonesië heeft alles wat een 3-sterrenhotel ook heeft, maar dan luxer, en met méér faciliteiten zoals roomservice, business center, een of meerdere zwembaden, welness & spa en luxe kamervoorzieningen.

Mocht je nog niet zeker zijn van je keuze, kijk dan op vergelijkingssites waar je hotelbeoordelingen van andere reizigers kunt nalezen. Let op: de beoordelingen zijn gebaseerd op ervaringen van reizigers en dus subjectief.

Guesthouse


Een guesthouse is een veelgebruikte vorm van accommodatie in Indonesië. Andere termen die gebruikt worden zijn losmen, B&B of homestay. Deze kleinschalige accommodatie wordt meestal gerund door een familie. Naast de eenvoudige guesthouses heb je ook de exclusieve met alle gemakken van dien.


De prijzen van een guesthouse zijn over het algemeen goedkoper dan die van een sterrenhotel. Maar ook hier kun je het zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wilt. Prijzen variëren van zeer betaalbaar tot zeer duur.

In Indonesië behoort deze vorm van accommodatie tot de zogeheten 'Melati'-klasse.

Bij familie/kennissen


Logeren bij familie of kennissen is de allergoedkoopste vorm van accommodatie in Indonesië. Er wordt voor je gekookt, je kleding wordt gewassen en als je ergens naar toe wilt, word je meestal wel gebracht.


Als teken van dank geef je de familie bijvoorbeeld wat uang belanja (boodschappengeld), of je trakteert als je met de gastheer/gastvrouw ergens gaat eten.