Indonesië ervaren in een dag? Dat kan in de Indonesische hoofdstad Jakarta en wel in Taman Mini Indonesia Indah (TMII), 'Miniatuurpark van het Mooie Indonesië'. In het park kun je onder meer traditionele huizen uit alle hoeken van de Indonesische archipel bezichtigen.

Taman Mini Indonesia Indah is een initiatief van wijlen Tien Soeharto (Ibu Tien), de echtgenote van de tweede president van Indonesië, wijlen Soeharto. De bouw begon in 1972 en de officiële opening was op 20 april 1975.

Naar verluidt was Ibu Tien, tijdens een bezoek aan Nederland in 1970, zo onder de indruk geraakt van Madurodam, dat ze bij thuiskomst in Indonesië meteen ging werken aan een Indonesische versie van dit Nederlandse miniatuurpark.

Vele malen groter


TMII is de Indonesische versie van Madurodam maar dan vele malen groter. Ter vergelijking: Madurodam beslaat een totaaloppervlak van 50.0000 m2. Taman Mini heeft een totaaloppervlak van zo'n 150 hectare! Het park te voet verkennen, is, denken wij, voor de meesten van ons niet weggelegd.

Het park is zo groot dat de meeste buitenlandse toeristen, net als het gros van de Indonesische bezoekers, er voor zullen kiezen om Taman Mini met de auto te verkennen.

Traditioneel huis uit West-Papua.

Je kunt het park ook op andere manieren verkennen dan met de auto. Zo rijden er bijvoorbeeld shuttlebussen en minitreintjes rond. Voor deze faciliteiten dient wel te worden betaald. Hetzelfde geldt voor de verschillende attracties in het park.

Traditionele huizen


In Taman Mini krijgen bezoekers een overzicht van de verschillende culturen die Indonesië rijk is. Het park bestaat uit meerdere paviljoens met traditionele huizen uit verschillende delen van de archipel. Zo vind je er bijvoorbeeld woningen van de Dayak, Batak en de Papua-gemeenschap.

Bezoekers kunnen in Taman Mini informatie krijgen over de geschiedenis, kunst en cultuur in een bepaald gebied van Indonesië.

In tegenstelling tot Madurodam, waar gebouwen in het klein zijn weergegeven, zijn de traditionele huizen in Taman Mini meestal op ware grootte nagebouwd.

Een traditioneel huis uit West-Sulawesi.

In het park zijn niet alleen traditionele huizen te bezichtigen. Taman Mini bestaat ook uit meerdere kleinere parken en tuinen, zoals een insectentuin, bloementuin en orchideeëntuin, diverse musea en een kunstmatig aangelegd meer met daarin diverse eilanden in de Indonesische archipel. Tip: Ga eens met de kabelbaan over het meer: een leuke ervaring!

Gebedshuizen


In het park vind je verschillende gebedshuizen zoals een moskee, een hindoe-tempel, een boeddhistische tempel, een katholieke en een protestantse kerk. Deze gebedshuizen worden nog steeds actief gebruikt.

Taman Mini beschikt tevens over een fraai vogelpark (Taman Burung) waarin volières staan met allerlei vogelsoorten: Taman Burung.

Vogelpark Taman Burung.

Taman Mini Indonesiah Indah ligt in Oost-Jakarta en is eenvoudig te bereiken via de tolweg Jagorawi.