Indonesiërs praten graag over eten. Het onderwerp is niet alleen populair bij Indonesiërs in Indonesië, maar ook bij Indonesiërs hier in Nederland. Eten, daar raken Indonesiërs nooit over uitgepraat.

Eten


Verschillende streken in Indonesië hebben elk hun eigen specialiteit. Bali staat onder andere bekend om zijn babi guling (geroosterd speenvarken), Yogyakarta heeft gudeg (traditioneel gerecht dat bestaat uit o.a jonge jackfruit) en bika ambon (cake gemaakt van kokosmelk, eieren en tapioca) is een specialiteit uit ... Nee, niet uit Ambon, maar uit Medan (Noord-Sumatra).

Het lijstje is natuurlijk veel en veel langer. Wij zouden zeggen: Ga naar Indonesië en ervaar het zelf!

Gudeg, traditioneel gerecht uit Yogyakarta.

Je hoeft echt niet te gaan eilandhoppen om verschillende gerechten uit te proberen. Tip van Indonesiënu: 'Bezoek een foodcourt.'

Een foodcourt vind je in de overdekte winkelcentra of de mall. De foodcourts in de winkelcentra in Jakarta zijn wat dat betreft ware food walhalla's. Hier kun je echt van alles krijgen: van traditionele Indonesische gerechten tot westerse snacks zoals donuts en brownies.


Zijn winkelcentra niets voor jou? Indonesië kent natuurlijk ook restaurants, en eenvoudige eetgelegenheden zoals warung makan en warung tenda. Wat betreft de hygiëne is het er over het algemeen veilig om te eten en te drinken. Al moet je her en der natuurlijk wel oppassen. Tip van Indonesiënu: 'Gebruik je gezond verstand.'

Drinken


Drink geen water uit de kraan, kook kraanwater alvorens je het drinkt, kies mineraalwater uit flessen met verzegelde dop.

Goed, en nu de leuke dingen. Naast de verschillende soorten gezonde smoothies en juices kent Indonesië ook verkoelende ijsdrankjes in talloze smaken: van es cendol (zoet kokosmelk drankje) tot es kacang merah (zoete bruine bonen drank) en van es teler (zoet kokosmelkdrankje met o.a. stukjes jackfruit en avocadovlees) tot es doger (zoet kokosmelkdrankje met o.a. gefermenteerde cassave, avocadovlees en zwarte kleefrijst).

Es teler, zoet kokosmelkdrankje met o.a. stukjes jackfruit en avocadovlees.

Van de koude naar de warme drankjes. Indonesië kent een aantal traditionele warme dranken, van bajigur (kokosmelkdrank gezoet met palmsuiker) tot wedang ronde (gemberdrankje met balletjes gemaakt van ketanmeel).

Wedang ronde, verkocht in de populaire winkelstraat Jalan Malioboro in Yogyakarta.

'Botsende koffie' of kopi tubruk mag hier natuurlijk niet ontbreken. Veel Indonesiërs beginnen de dag met deze zeer eenvoudig te bereiden warme drank. Het is eigenlijk niets meer dan gemalen koffie (met evt. suiker) in een kop met daarover heen gegoten kokend heet water.

Bijna overal te verkrijgen en heel goedkoop. Bij een warung tenda (eettentje) betaal je nog geen 50 eurocent voor een kopje 'botsende koffie'.