1. Via een reisbureau of zelf regelen?
Een vliegticket naar Indonesië bestellen is zo gedaan. Ook de reis ernaartoe zal geen probleem voor je zijn. Maar de echte uitdaging begint pas, nadat je in Indonesië bent geland. Het reizen in Indonesië kan voor een 'beginner' best verwarrend zijn. Wij raden je dan ook aan de hulp in te roepen van een reisbureau dat jouw reis in Indonesië kan regelen.
Rijstveld, West-Java.
Reisbureaus in Indonesië kunnen dan een uitkomst zijn. Zij kunnen je helpen bij het samenstellen van een pakketreis door Indonesië. Deze pakketten zijn niet gebonden aan een bepaalde datum, maar kunnen per persoon soms wel duurder uitvallen omdat ze speciaal op maat zijn samengesteld.
2. Waarnaartoe?
Indonesië is een groot eilandenrijk. De afstand tussen het uiterste westelijke en het uiterste oostelijke punt is net zo groot als de afstand tussen Nederland en Turkije. Elk gebied in Indonesië heeft zijn eigen kenmerken en aantrekkingskracht.
West-Java en Midden-Java verschillen van elkaar qua cultuur en eten. Sumatra is anders dan Papua. Hetzelfde geldt voor de eilanden Kalimantan en Sulawesi. Elk gebied heeft wel iets unieks!
Toraja, Zuid-Sulawesi.
Wij denken dat Bali de meest geschikte plek is om als 'beginner' te bezoeken. Waarom is dat zo?
- Omdat Bali een relatief klein eiland is - qua oppervlakte ong. 1/8 van Nederland - heb je niet al te veel tijd nodig om het eiland te verkennen. Wij schatten dat je aan een à twee weken wel genoeg hebt;
- Vergeleken met andere gebieden in Indonesië is het weer op Bali relatief stabiel;
- Bali beschikt over een mooie natuur met prachtige stranden en bergen;
- De Balinese cultuur is zeer uniek, elke ochtend brengen Balinezen de goden offers;
- Er vertrekken en landen hier zowel internationale als nationale vluchten;
- Vanaf Bali kun je makkelijk andere bestemmingen in Indonesië bezoeken zoals Lombok, Makassar, Yogyakarta etc;
- Bali heeft de beste toeristische infrastructuur in heel Indonesië.
3. Documenten
Om Indonesië binnen te kunnen komen, heb je een geldig paspoort nodig. Nederlandse toeristen die maximaal 30 dagen in Indonesië verblijven hebben geen visum meer nodig om Indonesië te bezoeken. Hou de laatste ontwikkelingen via onze website in de gaten.
Terminal 3, Soekarno-Hatta Airport, Jakarta.
Vergeet niet om je gezond verstand te gebruiken wanneer je zelf een auto/motor bestuurt. Wees altijd voorzichtig op de weg en houd je aan de verkeersregels.
Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.
4. Ik ga op vakantie en neem mee...
Indonesië is een overwegend islamitisch land. Gepaste kleding, dus niet te bloot, wordt door de lokale bevolking zeer op prijs gesteld. Daarnaast kan een lange broek/rok en bovenkleding met lange mouwen je beschermen tegen muggen, en is het een perfecte outfit om te dragen op hoger gelegen gebieden waar het best fris kan zijn.
Houd er ook rekening mee dat er bij een aantal toeristische attracties, met name bij tempels/moskeeën, kledingregels gelden; niet te bloot, geen korte broek/rok.
Schoenen of sandalen? Allebei! Wil je bergen gaan beklimmen, dan zijn goede schoenen onmisbaar.
Borobudur, Magelang, Midden-Java.
Laptop? tablet? smartphone? iPod? Wat jij wilt.
Hoewel de internetverbinding in Indonesië best traag kan zijn, hebben heel veel eetgelegenheden beschikking over WiFi. Leuk als je dan een van je gadgets bij je hebt om bijvoorbeeld foto's naar vrienden/familie in Nederland te sturen.
Andere dingen...
... die volgens Indonesiënu niet in je koffer mogen ontbreken: foto-en/of videocamera, zwemspullen, zonnebril, zonnebrandcrème, anti muggencrème, medicijnen. Reis je met kleine kinderen, dan wordt de lijst natuurlijk langer.
5. Geld
Geldautomaten heb je in alle (grote) steden in Indonesië. Op de luchthavens in grote steden zijn geldautomaten beschikbaar waar je meteen rupiahs kunt pinnen. Ook kun je met je creditcard bijna overal terecht. Het is altijd wel handig om ook euro's bij je te hebben die je later kunt inwisselen voor lokale valuta.
Geldautomaten in de mall.
Geld wisselen kun je bij een van de vele money changers in Indonesië. Neem dan wel de grotere geldwisselkantoren, bijvoorbeeld in een mall. Op de luchthaven is de koers veelal niet gunstig. Beter is het om daar geld te pinnen. Mijd louche geldwisselkantoren. Het kan wel eens voorkomen dat je niet krijgt waar je recht op hebt.
Dit waren onze vijf tips. Heb je nog andere tips die hier niet genoemd zijn? Voer je reactie in, in het commentarenblok hieronder.
Reacties