Naast alle vervoermiddelen die je in Nederland hebt, heeft Indonesië ook nog de becak, ojek, andong, bemo en nog veel meer. Met zoveel verschillende vervoermiddelen is de situatie op de Indonesische wegen - met name in en rondom de grotere steden - dan ook een chaos te noemen. Alles rijdt kris kras door elkaar. Verkeersregels lijken hier niet te gelden. Wat wel geldt, is het recht van de sterkste én de snelste.

In Indonesië zijn er verschillende manieren om jezelf van A naar B te verplaatsen. Voor korte afstanden kun je bijvoorbeeld de becak (fietstaxi) nemen. Met de bus of met eigen vervoer reis je van stad A naar stad B en eilandhoppen doe je met de boot of met het vliegtuig.

Tussen de eilanden rijden ook bussen. Vanuit Jakarta rijden er bijvoorbeeld bussen naar Flores (Oost-Indonesië) en Aceh (provincie in het uiterste noorden van het eiland Sumatra). De oversteek maak je dan met de veerboot.

Auto


Een auto huren is een comfortabele manier om Indonesië op je gemak te verkennen. Je kunt stoppen waar en wanneer jij wilt. Kies je voor deze vorm van verrvoer? Dan raden wij je  aan een auto met chauffeur te huren. Makkelijk te regelen bij het hotel waar je verblijft, of bij lokale autoverhuurbedrijven.

Auto huren met chauffeur

In Jakarta beginnen de prijzen voor het huren van een auto met chauffeur vanaf ongeveer 500.000 rupiah exclusief brandstof, tol- en parkeergeld. Het is in Indonesië gebruikelijk dat je de chauffeur wat geld geeft om te eten. Het hangt helemaal van jezelf af hoeveel je wilt geven, maar autoverhuurbedrijven hanteren ongeveer 50.000 rupiah tot 100.000 rupiah per dag.

Auto huren zonder chauffeur

Heb je een grote dosis zelfvertrouwen en denk je: "Een auto besturen in Indonesië, wat is daar nou zo moeilijk aan?" Huur dan een auto zonder chauffeur.

In Indonesië rijdt men links. En inhalen? Dat doet men van beide kanten. Schrik niet als iemand je van links inhaalt. In Indonesië is dat de normaalste zaak van de wereld. Blijf kalm. Accepteer dat je in Indonesië bent; het land van de grote chaos op de wegen.


Bestuur je de auto zelf? In Indonesië dien je in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Het rijbewijs is in Nederland te koop bij ieder ANWB-verkooppunt. Meer informatie vind je op de website van de ANWB.

Prijzen voor het huren van een auto zonder chauffeur beginnen vanaf ongeveer 400.000 rupiah.

De meest gehuurde auto met en zonder chauffeur is de Toyota Avanza (zeven stoelen).

Bus


Er zijn verschillende soorten bussen in Indonesië. Kleine bussen zoals de metromini of de grote stadsbussen, en bussen voor verre afstanden.


Als je tussen grote steden rijdt, kun je er ook voor kiezen de nachtbus te nemen. 's Avonds reizen vinden wij een hele ervaring. Midden in de nacht maak je een tussenstop bij een wegrestaurant waar je iets kunt eten en even de benen kunt strekken.

Er zijn verschillende klassen nachtbussen. Voor een comfortabele ervaring kies je een bus die uitgerust is met ten minste airconditioning.

Trein


Op het moment van schrijven rijden treinen alleen nog op de eilanden Java en Sumatra. Je kunt vanuit Jakarta verschillende grote steden op Java bereiken, zoals bijvoorbeeld Bandung, Semarang, Yogyakarta en Surabaya.

Op Sumatra zijn de belangrijkste treinverbindingen die tussen Medan en Rantauprapat, Padang en Pariaman, Bandar Lampung en Palembang.


In dit artikel beschrijven we de lange afstandstreinen die tussen grote steden rijden. Je hebt drie verschillende treinklassen: eksekutif (1e klas), bisnis (2e klas) en ekonomi (3e klas).

De 1e klasse coupés (eksekutif) zijn voorzien van airconditioning, televisie, verstelbare stoelen en stopcontacten.

In de 2e klasse coupés (bisnis) hebben reizigers minder beenruimte dan in de kelas eksekutif en zijn de stoelen niet verstelbaar.

De 3e klasse coupés (ekonomi) zijn tegenwoordig ook voorzien van airconditioning. Hier heb je de minste beenruimte.

Het voornaamste verschil tussen eksekutif, bisnis en ekonomi treinen, is de prijs.

Vliegtuig


Heb je niet zo veel tijd tot je beschikking, maar wil je toch veel van Indonesië zien, neem dan het vliegtuig. Door de economische groei die het land doormaakt, is ook het luchtverkeer boven Indonesië sterk toegenomen.

Vanaf Jakarta zijn er dagelijks talloze vluchten naar verschillende steden op Java, Bali, Sumatra en andere eilanden in de Indonesische archipel.


Tickets kun je online bestellen bij de maatschappij waarmee je wilt vliegen, boekingssites of bij lokale reisbureaus.

Andere vervoermiddelen


Andere vervoermiddelen die je volgens Indonesiënu echt eens moet uitproberen wanneer je in Indonesië bent, zijn de becak (fietstaxi), ojek (motortaxi, die je ook kunt bestellen via online ritjesapps), andong (paard en wagen), en de bajaj (gemotoriseerde driewieler). Unieke ervaring gegarandeerd!