Koop wat verse vis op pasar ikan Muara Angke, Noord-Jakarta (een vismarkt in Noord-Jakarta). Breng de vis vervolgens naar een van de vele eetgelegenheden op het terrein en vertel de kok hoe je de vis bereid wilt hebben. Neem plaats aan een van de tafeltjes en wacht tot je bestelling klaar is. En denk erom, in Muara Angke eet je nooit alleen!

De toeristische website over Jakarta, Enjoy Jakarta, raadt toeristen aan een bezoek te brengen aan Pasar Ikan Muara Angke in Noord-Jakarta. Voor Indonesiënu natuurlijk een reden om de vismarkt te bezoeken en van dichtbij te ervaren.

Moeilijk te vinden


Voor een toeristische attractie is pasar ikan Muara Angke eigenlijk niet zo makkelijk te vinden. Een bord met kleine letters geeft aan dat we vijf kilometer rechtdoor moeten blijven rijden. Daarna was er geen bewegwijzering meer te zien. Dan maar op gevoel rijden en her en der voorbijgangers de weg vragen. "U rijdt eerst de brug over en slaat vervolgens meteen rechtsaf", legt een man ons uit.

We rijden het marktterrein op en parkeren onze auto tegenover het terrein waar de eetgelegenheden zich bevinden.

Verschillende soorten verse vis.

Op de markt is het een en al bedrijvigheid. Marktkooplieden bieden verschillende soorten verse vis aan. Vergeet niet af te dingen. In het Indonesisch wordt dit tawar-menawar genoemd.

De vis kochten wij aan de kant van de weg en niet binnen op de markt zelf. Wij droegen daar niet het geschikte schoeisel voor. Op de grond liggen plassen water. De meeste marktkooplieden dragen hoge, gele rubberen laarzen. Een goed idee voor een volgend bezoek.

Otak-otak


Voordat wij een eetgelegenheid uitzoeken waar wij onze vis willen laten bereiden, besluiten we eerst wat otak-otak te kopen. Otak-otak  zijn een soort gestoomde viskoekjes in bananenblad. Otak-otak  wordt met pindasaus gegeten. Verscheidene stalletjes op het marktterrein verkopen deze lekkernij.

Een otak-otak verkoopster.

De meeste eetgelegenheden hebben een lijst met boemboes waarin je je vers gekochte vis kunt marineren. Nadat je je keuze hebt gemaakt, neem je plaats aan een van de tafeltjes en wacht je tot je bestelling gereed is.

De vis wordt gemarineerd in de marinade van jouw keuze. 
De vis gaat op de grill.

Mooie foto's


De smaak van de gerechten vonden wij niet echt bijzonder. Wij hebben in Indonesië wel lekkerder gegeten. Toch vinden wij een bezoek aan de vismarkt zeker de moeite waard.

Je kunt hier van dichtbij een echte Indonesische vismarkt meemaken, er verse vis eten die je zelf op de markt hebt gekocht in de marinade van jouw keuze. En, je kunt er natuurlijk mooie foto's maken.

Het eindresultaat.

Wanneer je besluit in Muara Angke de maaltijd te nuttigen, wees je er dan van bewust dat je hier nooit alleen eet.

Zodra je je bestelde gerechten voorgeschoteld krijgt, komen dikke vliegen op je tafel af, een hongerige poes smeekt om eten en een straatmuzikant speelt op zijn gitaar en zingt een lied, terwijl hij wacht op een fooi.

Een van de vele straatmuzikanten op de vismarkt.