Auto’s, minibusjes, brommers en andere voertuigen voor, achter en naast je. Fietsen in Indonesië is een hele uitdaging. Er is zoveel waar je rekening mee moet houden. Fietsen in Indonesië kan echter ook prachtige momenten opleveren: schitterende panorama’s, de lokale bevolking die je begroet, en schoolkinderen die je achterna rennen. Dit kun je allemaal beleven in Dago, Bandung, West-Java. 

Deelnemen aan fietsexcursies kan ook op andere plekken dan op Bali. Verschillende gebieden in Indonesië zijn zeer geschikt en mooi om per fiets te verkennen. Het heuvelachtige Dago (800 m boven het zeeoppervlak) in Bandung is zo'n gebied.

Trappen, trappen en nog eens trappen


Fietsers trappen enthousiast op de pedalen. De zweetdruppels glijden van hun voorhoofd. Af en toe nemen zij een slok uit hun bidon.

Dago verkennen op de fiets. Goede conditie vereist.

Dago-Lembang


Een favoriete route is die tussen Dago en het hoger gelegen Lembang. De weg van Dago richting Lembang is steil en kan in het weekend vrij druk zijn. De fietsers zijn blijkbaar al wat gewend. Behendig ontwijken ze elk gat in het wegdek zonder daarbij het andere verkeer te storen.


Fietsers die vanuit Lembang richting Bandung fietsen hebben het wat makkelijker. Af en toe trappen ze op hun pedalen terwijl ze van het schitterende uitzicht genieten. Huisjes in de verte, bergen op de achtergrond, kortom magnifiek.

Huisjes in de verte. 

Dago beslaat Jalan H. Juanda (jalan=straat) en het omliggende gebied. In het lagergelegen gebied van Dago (zuiden), dichtbij Jalan Merdeka, vind je veel winkels, boetiekjes, cafés en restaurants.

Het Dago theehuis


In het hogergelegen noordelijke deel van Dago zie je veel oude villa’s uit het voormalige Nederlands-Indië, met brede lanen en aan weerszijden hoge bomen. Ook het beroemde Dago theehuis, gebouwd in de Nederlandse koloniale periode was hier gevestigd. Het theehuis bestaat niet meer. Het gebouw heeft moeten plaatsmaken voor een cultureel park compleet met amfitheater.

Op deze plek stond ooit het Dago theehuis.

Het Bandung Technologisch Instituut (ITB) ligt in het westelijk deel van Dago, naast de stadsdierentuin.

De school is uit. Tijd om naar huis te lopen.

Bandung kent verschillende fietsverhuurbedrijven waar je voor een redelijke prijs fietsen kunt huren. Zoek op Google de volgende termen: sewa sepeda Bandung. Of vraag bij het hotel waar je verblijft waar je een fiets kunt huren. Vraag dan ook meteen naar mogelijke fietsroutes.