Veel groen, hoge schaduwrijke bomen, enorme waterlelies en schitterende orchideeën. We zijn in Kebun Raya Bogor, de botanische tuin van Bogor, West-Java. 

Bogor ligt aan de voet van de berg Salak, ongeveer 58 kilometer ten zuiden van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Het klimaat is er opvallend koeler dan in de miljoenenstad. Dit komt omdat Bogor hoger ligt dan Jakarta.

Toevluchtsoord voor Jakartanen


Omdat Bogor nog geen uur rijden ligt vanuit Jakarta, is de stad een geliefd toevluchtsoord voor Jakartanen. Het kan er in de weekenden en op nationale vrije dagen erg druk zijn. Om files te vermijden, heeft het team van Indonesiënu een doordeweekse dag uitgekozen om Kebun Raya Bogor te bezoeken.

In het weekend en op nationale vrije dagen kan het er in de Botanische Tuin erg druk zijn. 

Kebun Raya Bogor, met een oppervlakte van zo'n 87 hectare, is de oudste botanische tuin van Indonesië. De tuin is in 1817 opgericht - onder Nederlandse heerschappij - door de Duitse botanicus Dr. Caspar Georg Carl Reinwardt en kreeg de naam 's Lands Plantentuin te Buitenzorg.

's Lands Plantentuin te Buitenzorg omgedoopt tot Kebun Raya Bogor


Bogor heette in het Nederlandse koloniale tijdperk Buitenzorg. Het presidentieel paleis dat midden in de tuin ligt, was vroeger de residentie van de gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië. Na de soevereiniteitsoverdracht in 1949 werd het paleis de residentie van de eerste Indonesische president van Indonesië, Soekarno.

's Lands Plantentuin te Buitenzorg werd omgedoopt tot Kebun Raya Bogor.

Het presidentieel paleis ligt midden in Kebun Raya Bogor.  

Orchideeën


De botanische tuin in Bogor huisvest duizenden planten- en bomensoorten van over de hele wereld. Wat wij indrukwekkend vonden, is de grote collectie prachtige orchideeën die te bekijken is in de orchideeënkas.

In de tuin staan ook palmbomen, cactussen en nog veel meer.

Mooie orchideeën goed verzorgd in de orchideeënkas.
Kebun Raya heeft ook een grote collectie cactussen.

Kebun Raya Bogor heeft naast verschillende soorten planten- en bomensoorten ook andere interessante bezienswaardigheden zoals de vleermuizenboom, waar de vleermuizen een oorverdovend lawaai maken, het Zoölogisch Museum, het monument ter nagedachtenis aan Olivia Raffles, de vrouw van de Britse gouverneur-generaal Sir Stamford Raffles, en de rode hangbrug Jembatan Merah waarop zich om veiligheidsredenen maximaal tien personen tegelijkertijd mogen bevinden.

De rode hangbrug was in 2014 nog toegankelijk voor bezoekers van de tuin.

Toen wij er in 2014 waren, was de rode brug nog toegankelijk voor publiek. Tijdens ons bezoek in 2019 mochten toeristen niet meer van de brug gebruik maken, waarschijnlijk wegens veiligheidsredenen.

Nederlandse begraafplaats


Een andere bezienswaardigheid in de botanische tuin is de Nederlandse begraafplaats (makam Belanda) die verscholen ligt achter hoge bomen, en al lang vóór de oprichting van Kebun Raya Bogor bestond.

Op het complex staan 42 graven. Van 38 graven is bekend wie er ligt begraven; het merendeel van de graven behoort toe aan de familie van de gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië.

Makam Belanda, de Nederlandse begraafplaats, verscholen achter hoge bomen.

Het oudste graf op de Nederlandse begraafplaats is dat van Cornelis Potmans, administrateur van een medicijnenwinkel. Hij stierf op 2 mei 1784.

Jongste graf


Het jongste graf is dat van Prof. Dr. A.J.G.H. Kostermans, een Nederlandse botanicus die in 1994 overleed. Kostermans nam in 1958 de Indonesische nationaliteit aan. Tot zijn dood werkte hij op het kantoor van Herbarium Bogoriense, dat tegenover Kebun Raya Bogor ligt.

Op de begraafplaats ligt ook D.J. de Eerens begraven, Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië van 1836-1840.

Het graf van D.J. de Eerens. 

Eten ...


Moe van het wandelen door de Botanische Tuin van Bogor? Stap dan binnen bij Grand Garden Resto & Cafe. In dit restaurant kun je even uitrusten van de wandeling en een verfrissend drankje nemen. Of probeer een van hun heerlijke gerechten. Grote maaltijden of snacks, Westers of Indonesisch. Er is volop keuze.

Tijdens het eten kun je genieten van een mooi uitzicht over de tuin.

... en slapen


Sinds 2017 is de Botanische Tuin van Bogor verrijkt met een boetiekhotel: The Melchior. Het boetiekhotel is gehuisvest in een Nederlands koloniaal gebouw. Het pand is strategisch gelegen nabij de ingang van de tuin. Tegenover het gebouw ligt het Treub Laboratorium.

The Melchior. 

Het hotel heeft zijn naam te danken aan Dr. Melchior Treub (1851-1910), een Nederlandse botanicus die in 1880 benoemd werd tot directeur van 's Lands Plantentuin te Buitenzorg. Hij is van groot belang geweest voor de plantentuin, die onder zijn leiding uitgroeide tot een belangrijk onderzoekscentrum voor de tropische plantkunde.

Je kunt Kebun Raya Bogor met de auto, de fiets (die je eventueel in de tuin kunt huren) of te voet verkennen. De meeste bezoekers parkeren hun auto in de tuin langs de kant van de weg, en gaan dan te voet verder.