Het oorverdovende geluid van de waterval komt ons tegemoet. Vanaf een hoge brug zien we van dichtbij hoe het water vanaf een hoogte van ongeveer 30 meter met een enorm geweld naar beneden dendert. Aan de overkant wachten aapjes ons op. Indonesiënu is in Taman Hutan Raya Ir. H. Juanda in Bandung, West-Java.

Curug Omas - de Omas-waterval - ligt in Taman Hutan Raya Juanda, een bijna 530 hectare groot park. Omdat het park zo groot is, zijn er vier toegangspoorten. Dichtbij elke toegangspoort liggen attracties die op loopafstand te bereiken zijn, zoals watervallen, een museum, en grotten.

Curug Omas ligt ongeveer een kilometer vanaf toegangspoort IV.

Curug Omas ligt ongeveer een kilometer vanaf toegangspoort IV. Bij een bord waar een plattegrond te zien is, staan ojek-bestuurders die je een ritje op hun motor aanbieden naar de waterval.

Enkele rit of retourtje?


Tegen betaling brengen de ojek-bestuurders (ojek is een motorfietstaxi) ze je in ongeveer vijf minuten naar Curug Omas. Let op: het gaat hier wel om een enkele rit. Voor de terugrit zul je je portemonnee weer tevoorschijn moeten halen.

Met de ojek naar de waterval.

Heb je alle tijd van de wereld, dan is het ook een leuk idee te voet te gaan en te genieten van al het groen links en rechts van het pad.

Geniet van al het groen links en rechts van het pad.

Bij de ojek-verzamelplaats sla je linksaf en neem je het stenen pad naar beneden. Daar worden wij meteen benaderd door een vrouwtje dat ons een zitmat aanbiedt. "Terima kasih", "Nee, dank u wel", weigeren wij vriendelijk. Van een ritje op de ojek word je immers niet zo snel moe.

Aan de overkant wacht een aantal aapjes ons op


Vanaf een hoge brug, die er wat wankel uitziet en duidelijk aan renovatie toe is, kun je van dichtbij de waterval bezichtigen en zien hoe het water met een enorm geweld 30 meter naar beneden dendert; een indrukwekkende ervaring.

Het water dendert met een enorm geweld 30 meter naar beneden.

Aan de overkant van de brug wacht een aantal aapjes ons op. Wij bergen onze zonnebrillen snel op in onze tas. "Maak je geen zorgen. De aapjes doen niets. Ze zijn lief en pakken niets af", stelt de vrouw die zitmatjes verhuurt ons gerust.

Toch laten wij voor de zekerheid waardevolle spullen in onze tas. Wij houden namelijk niet van kleptomane aapjes.

Een van de vele aapjes in het park. 

Het is ook mogelijk de waterval van een lagergelegen brug te bezichtigen. De stenen trap naar beneden is best steil en kan glad zijn, met name wanneer het net heeft geregend. Voorzichtigheid is dus geboden.

Van plastic flessen tot crocs


Vanaf de brug kun je zien hoe het water van de waterval beneden samenkomt met het water van de Cikapundung-rivier. In het water zien we afval drijven: plastic flessen, tasjes, slippers en zelfs crocs. Afval blijft een groot probleem in Indonesië.

Afval blijft een groot probleem in Indonesië. 

Vanaf het centrum van Bandung is het ongeveer een half uurtje rijden naar toegangspoort IV van het park. De weg ernaartoe leidt langs prachtige panorama's.

Het park is een geschikte plek om te joggen. Gezinnen komen hier ook om te picknicken.

Geschikte plek om te joggen en om te picknicken.