Chinees, Javaans en een vleugje Nederlands. Deze drie elementen bepalen de sfeer in dit unieke peranakan restaurant. Indonesiënu is op bezoek bij Dapur Babah, in Centraal-Jakarta.

Restaurant Dapur Babah ligt aan Jalan Veteran, een straat nabij het Merdeka-plein, in Centraal Jakarta. In deze brede straat liggen veel andere, met name Chinese restaurants.

Iconen van Jakarta


De autorit naar Dapur Babah is een hele ervaring op zich. Wij reden onder meer langs het Nationaal Monument van Indonesië (Monas), de Istiqlal-moskee en het presidentieel paleis (Istana Merdeka).

De autorit naar Dapur Babah voert onder meer langs de Istiqlal moskee.

Kruimeltje


Het is net alsof je een kruidenierswinkel binnenstapt in de film ‘Kruimeltje’. De houten vloer kraakt wanneer wij de deur achter ons sluiten. Op een brede, houten toonbank staan grote glazen stopflessen met daarin Janhagel, ananaskoekjes en kaaskoekjes. Achterin ‘de winkel’ staat op een lage tafel Chinees serviesgoed.

Het is net alsof je een kruidenierswinkel binnenstapt in de film ‘Kruimeltje’.

Dapur Babah is gezeteld in een gebouw uit de beginjaren ’40 van de vorige eeuw. Het gebouw deed toentertijd dienst als kledingboetiek van de Chinese kleermaker Hap Liong. Zijn naambordje hangt nog steeds aan de muur.

Hap Liong Tailor. Het naambordje hangt nog steeds aan de muur.

In 2004 werd de oude boetiekwinkel van Hap Liong door Tugu Hotels & Restaurants Group omgebouwd tot peranakan restaurant. Met peranakan worden Chinezen bedoeld die geboren en getogen zijn in Nederlands-Indië en in het latere Indonesië.

Mix tussen Chinese en Javaanse keuken in Nederlands-Indië


De Chinese cultuur raakte in Nederlands-Indië vermengd met de Javaanse maar ook met de Nederlandse cultuur. Deze vermenging van culturen vind je ook terug in het eten.

Dapur Babah is gespecialiseerd in de peranakan keuken. De gerechten zijn een mix tussen de Chinese en de Javaanse keuken in de Nederlandse koloniale periode.

Weelderig opgemaakte tafels


We nemen een kijkje in het restaurant. De lichtinval in de ontvangstruimte voor in het restaurant zien we in de andere ruimtes in Dapur Babah niet meer terug. In het gedempte licht zien we houten meubilair, houten vloeren, rode gordijnen en weelderig opgemaakte tafels.

Houten meubilair en houten vloeren.

Het restaurant beschikt over verschillende ruimtes waar je van je maaltijd kunt genieten. Elke ruimte heeft een eigen thema.

Concubine Angela


Zo is er de VOC-kamer met aan de wand een gevelsteen met daarop het logo van de VOC; de Tao Bar waar de pilaren gemaakt zijn van palmboomstammen; en Angela Room, een ruimte speciaal gewijd aan de favoriete concubine van suikerbaron Oei Tiong Ham die in de 19e eeuw op Java leefde.

Angela room, gewijd aan de favoriete concubine van suikerbaron Oei Tiong Ham.

Ook oud-president Megawati Soekarnoputri is een vaak geziene gast bij Dapur Babah. Het restaurant heeft een ruimte speciaal aan haar gewijd, namelijk de Megawati Room. De kamer ademt een elegante en romantische Javaanse sfeer. Een lange tafel kijkt uit op het tuinterras: Babah Garden.

Het halfopen tuinterras: Babah Garden.

Het halfopen tuinterras is geïnspireerd op de 19e eeuwse keuken van de familie Oei. Aan de wand staat een enorm beeld dat de godin van de keuken voor moet stellen. Ook zien we allerlei keukengerei uit die tijd.

Angsle Malang


We nemen plaats aan een rond tafeltje dichtbij de Megawati Room en vragen de serveerster, die gekleed is een witte kebaya en een batik kain (Indonesische klederdracht), naar de specialiteiten op de menukaart. Zij raadt ons aan Angsle Malang te proberen.

Angsle Malang is een specialiteit uit Malang (Oost-Java), een dessert met als hoofdingrediënt kokosmelk. In het soepje van warme kokosmelk zien we een ‘puzzel’ bestaande uit stukjes wit brood, witte ketan (kleefrijst) en putu mayang (een traditionele zoetigheid gemaakt van rijstmeel).

Een puzzel bestaande uit allerlei heerlijks.

Wat een smaaksensatie! De Angsle Malang is het levende bewijs dat een warm dessert ook in de tropen goed kan smaken. De smaken, die bestaan uit een combinatie van zoet en een beetje zout, zijn perfect op elkaar afgestemd. Alleen al voor dit zeer smakelijke dessert zijn wij bereid weer terug te keren naar Dapur Babah.