Het is zoals het in een grot hoort te zijn. Pikdonker. Gelukkig konden wij een zaklamp huren. Een beetje licht in de duisternis is toch wel prettig. Indonesiënu neemt je mee naar Gua Belanda en Gua Jepang in Taman Hutan Raya Ir. H. Djuanda in Bandung, West-Java.

Taman Hutan Raya Ir. H. Djuanda is een 530 hectare groot park in Bandung. Omdat het park zo groot is, zijn er vier toegangspoorten van waaruit je het park kunt betreden. Wil je veel zien, maar niet te ver lopen, neem dan toegangspoort I, bij Dago. Op loopafstand liggen hier onder meer Gua Belanda (Nederlandse grot) en Gua Jepang (Japanse grot).

We lopen eerst naar Gua Jepang


Vanaf toegangspoort I is het zo’n 5 á 10 minuten lopen naar de Japanse grot. Op bordjes staat duidelijk aangegeven welke richting je op moet. Het goed onderhouden pad richting de grot voert door een dichtbegroeid bos.

Volg de bordjes richting Gua Jepang/Gua Belanda. 

Een grot is zoals het in een grot hoort te zijn: pikkedonker. Gelukkig kun je zaklampen huren voor een klein bedrag. Ook kun je onder begeleiding van een gids de grot verkennen. De gids leidt je in ongeveer 10 minuten rond door de verschillende gangen in de grot.

Militaire doeleinden


Hou er rekening mee dat de gidsen geen vaste prijzen hanteren voor hun diensten. Buitenlandse toeristen betalen meestal meer dan lokale toeristen.

De gids vertelt ons dat de Japanse grot in 1942 is gebouwd. De Japanners gebruikten de grot voor militaire doeleinden en om zich te verdedigen tegen de vijand.

Licht in de duisternis. De Japanse grot. 

Voor de bouw van de Japanse grot werden Indonesische dwangarbeiders (romusha’s) te werk gesteld.

De grot heeft vier ingangen en twee luchtsluizen. In de grot vind je verschillende ruimtes die gebruikt werden als munitieopslagplaats. De grot is nog in originele staat behouden.

400 meter verderop ligt de Nederlandse grot


Ongeveer 400 meter verderop ligt Gua Belanda, de Nederlandse grot. Onderweg zien we een vrouw zaadjes rapen van de grond. Ze stopt de zaadjes in een plastic zak. Het zijn de zaden van de mahonievrucht. De vrouw legt uit dat de zaden een helende werking hebben.

Her en der groeien schitterende trompetbloemen.

Toch wel mooi deze trompetbloemen.

De Nederlandse grot werd in 1906 gebouwd. In de grot werden tunnels gegraven waar het water van de rivier Ci Kapundung naar de elektriciteitscentrale even verderop kon stromen. Dit water werd gebruikt om energie op te wekken voor de 47.500 inwoners die de stad Bandung toentertijd telde.

Groter dan de Japanse grot


In 1918 veranderde de functie van de grot en werd Gua Belanda gebruikt voor militaire doeleinden. Volgens de gids die ons rondleidde werden in een van de ruimtes in de grot Indonesische vrijheidsstrijders gevangen gehouden.

De Nederlandse grot is veel groter dan de Japanse. Waar Gua Belanda inmiddels is gerestaureerd, is Gua Jepang nog in de originele staat behouden.

Gua Belanda is veel groter dan Gua Jepang.

Mystiek


Gua Belanda staat bekend als een mystieke plek. Een lokale bewoonster vertelde ons dat het er spookte. De geest van noni Belanda (Nederlandse dame uit Nederlands-Indië) zou er rondwaren. Verschillende Indonesische televisiestations gebruiken Gua Belanda regelmatig als locatie voor tv-programma’s over mystiek.

Ook komen bezoekers naar de grot om er te mediteren.

Huur een zaklamp bij de ingang van de grot. 

Vanaf het centrum van Bandung is het ongeveer 20 minuten rijden naar toegangspoort I van het park.