In een tropisch land als Indonesië is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Aangeraden wordt om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken om uitdroging te voorkomen. Wil je liever een drankje mét smaak. Dan ben je in het Indonesië aan het juiste adres. Indonesiënu heeft vijf ijskoude drankjes voor je op een rij gezet die je in de meeste warung makan (eenvoudige eetgelegenheden) en/of restaurants wel op de menukaart zult tegenkomen.

1. Es teler


Es teler is een cocktail met geschaafd ijs. De belangrijkste ingrediënten in dit verkoelende drankje zijn kokosmelk, avocado, nangka (jackfruit) en kokosvlees. De zoete smaak komt van de gecondenseerde zoete melk.

Op onderstaande foto zie je dat de es teler bestaat uit een aantal lagen. De onderste, groene laag bestaat uit stukjes avocado, daarbovenop een witte laag kokosvlees, weer daarbovenop stukjes jackfruit en de bovenste laag bestaat uit geschaafd ijs overgoten met gecondenseerde zoete melk.


Een ander bekend drankje met geschaafd ijs is es campur. In es campur zit onder meer rozenstroop, verschillende soorten fruit, agar-agar (pudding van zeewier) en soms ook stukjes wit brood.

2. Jus alpokat


Jus alpokat of avocado juice is een populair drankje in Indonesië en het hele jaar door verkrijgbaar. Het is niet alleen lekker, maar ook supergezond. De avocadovrucht zit namelijk boordevol vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium en magnesium en vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineralengehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten.

De belangrijkste ingrediënten van deze juice zijn natuurlijk avocado’s, suiker en water. Heel eenvoudig ook zelf te maken met een blender.

Op onderstaande foto zie je dat er gecondenseerde zoete melk (chocoladesmaak) in de juice is verwerkt.


Andere juices die het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn onder meer jus melon (honingmeloen juice) en jus jeruk (orange juice). En afhankelijk van het seizoen jus mangga (mango) en jus sirsak (zuurzak). Als je een doerian-liefhebber bent, probeer dan ook eens de jus durian! Of het verkoelend werkt, is dan nog maar de vraag.

3. Es kelapa muda bulat


Es kelapa muda bulat is kokoswater dat in de kern van jonge groene kokosnoten zit. Dit kokoswater – met of zonder toegevoegde suiker - wordt in de kokosnoot zelf geserveerd met een rietje en een lepel om het kokosvlees van de bast te schrapen.


Een verfrissend drankje en een gezonde dorstlesser. Verkrijgbaar in eenvoudige eetgelegenheden, kraampjes aan de kant van de weg, en soms ook in restaurants.

4. Es dawet/es cendol


Es dawet of es cendol is een bekend drankje. Niet alleen in Indonesië, maar ook in Nederland. Op de vele pasar malams in Nederland is deze populaire drank niet meer weg te denken.


In het tropische Indonesië komt es dawet nog beter tot zijn recht. De lekkere mix van kokosmelk, Javaanse suiker en de groene meeldruppels mét of zonder nangka doen je verlangen naar meer.

5. Es teh manis


Es teh manis of zoete ijsthee. In Indonesië wordt voor es teh manis meestal jasmijnthee gebruikt. Heel eenvoudig, maar een prima dorstlesser. Vooral als je kort daarvoor je tong hebt 'verbrand' aan een van de vele hete gerechten die Indonesië kent. Drink dan es teh manis om de brand te blussen.


Ben je niet zo'n zoetekauw, kies dan voor es teh tawar, ijsthee zonder suiker. Wil je liever warme thee zonder suiker, bestel dan teh tawar hangat. Wil je suiker in je warme thee, kies dan voor teh hangat manis.