Een prachtig staaltje Nederlandse koloniale architectuur. Een eveneens prachtige Nederlandse naam. Indonesiënu is op bezoek bij Tugu Kunstkring Paleis in de elitewijk Menteng in Jakarta.

"Nederlanders zijn ontzettend goed in het kiezen van een geschikte locatie om iets neer te zetten", vertelt persvoorlichter Rosiany T. Chandra van Tugu Kunstkring Paleis, ons. Wij staan op het balkon met een schitterend uitzicht over een groen erf. Achter de hoge bomen raast het verkeer voorbij. Rechtsboven ons zien wij net een trein wegrijden.

Bataviaasche Kunstkring


Tugu Kunstkring Paleis heette oorspronkelijk de Bataviaasche Kunstkring en werd geopend op 17 april 1914. De Nederlandsch-Indische Kunstkring was hier gevestigd. Deze had tot doel de kunst in Nederlands-Indië te promoten.

In de loop der jaren veranderde de functie van het gebouw. De Islamitische partij Majelis Islam A’la Indonesia gebruikte het van 1942-1945 als hoofdkantoor. Van 1950-1977 fungeerde het gebouw als immigratiekantoor. De naam ‘Immigrasie Dienst’ prijkt overigens nog steeds op de voorgevel van het witte bouwwerk.

Van 1950-1977 fungeerde het gebouw als immigratiekantoor.

Van bar tot kunstkring


Ook vestigde zich hier in de beginjaren van de 21e eeuw de beroemde Buddha Bar. Maar door protesten van de boeddhistische gemeenschap in Indonesië, die de naam van de bar beledigend vond, sloot de Buddha Bar niet lang na opening zijn deuren.

In 2011 werd het gebouw herontworpen met het doel het weer terug te brengen naar zijn oorspronkelijke functie, namelijk als kunstkring. Op 17 april 2013 werd het legendarische gebouw van de Bataviaasche Kunstkring heropend onder de naam Tugu Kunstkring Paleis.

Kunst, ziel en romantiek van Indonesië


Tugu Hotels & Restaurants Group blies nieuw leven in het gebouw door de verschillende ruimtes te vullen met een sfeervol interieur en een uitgebreide kunstcollectie. En dit is ook meteen de missie van Tugu Group: ‘de kunst, de ziel en de romantiek van Indonesië.’

Er hangt een heerlijke, subtiele geur van jasmijnthee in het gebouw. Tijdens de rondleiding voelden wij ons als het ware teruggezogen naar een ander tijdperk. De vloeren, de deuren, de hoge plafonds. De Nederlandse architect P.A.J. Moojen heeft alles tot in de puntjes uitgedacht. De mooie locatie, de architectuur. Alles is gewoon perfect op elkaar afgestemd.

Alles is gewoon perfect op elkaar afgestemd.

De begane grond wordt in gebruik genomen als restaurant. Er zijn verschillende ruimtes waar je van je maaltijd kunt genieten. Elke ruimte heeft een eigen thema. Zo zijn er VIP-kamers gewijd aan Multatuli (Eduard Douwes Dekker) en Soekarno, de eerste president van de Indonesische republiek.

Multatuli Room.
Soekarno Room.

De val van Java


De grote eetzaal is gewijd aan ‘Pangeran Diponegoro’. Bij binnenkomst worden we meteen geconfronteerd met een reusachtig schilderij achter in de zaal met als thema ‘de val van Java’.

Het schilderij van 9 x 4 meter groot laat de gevangenneming van Prins Diponegoro zien op 28 maart 1830 in de woning van de resident van Malang (Oost-Java) nadat Diponegoro was verraden door de Nederlandse generaal De Cock.

'De val van Java'.

Van Gogh, Picasso en Gauguin


De bovenste etage doet dienst als exhibitieruimte. In de Bataviaasche Kunstkring konden gasten op deze etage dansvoorstellingen, filmvertoningen en kunstexhibities bijwonen. Ook konden zij er luisteren naar kamermuziek, poëzie voordrachten en boekpresentaties. Gasten konden er lezingen bijwonen of gewoon een praatje maken met andere gasten.

Schilderijen van meesterschilders als Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Paul Gauguin werden hier tentoongesteld.

Tegenwoordig is deze verdieping een unieke plek om te genieten van kunst in hartje Jakarta.

Erwtensoep en Betawi Rijsttafel


Op de menukaart van Tugu Kunstkring Paleis staan onder meer Indonesische, Aziatische en Westerse gerechten, waaronder Nederlandse gerechten zoals erwtensoep. "Het is een mix. De Indonesische keuken heeft invloeden van buitenaf ondergaan en dat vind je terug in onze gerechten", legt Rosianty T. Chandra uit.

Een heel bijzondere ervaring is de Betawi Rijsttafel, die geserveerd wordt op een zeer unieke manier. In traditionele klederdracht geklede dansers brengen tientallen typische Betawi-gerechten al dansend en onder begeleiding van traditionele Betawi muziek – de Ondel-Ondel Betawi – bij de gasten aan tafel.

Colonial Rijsttafel Room.

Jammer dat wij deze unieke Betawi Rijsttafel aan ons voorbij moeten laten gaan. Om van deze prachtige show te kunnen genieten, dien je vooraf te reserveren voor een (kleine) groep bestaande uit minimaal 6 personen.

Handgemalen koffie


We besluiten dan maar plaats te nemen in de ‘Bread and Coffee Corner’ waar we genieten van een kopje koffie. Met dit heerlijke kopje handgemalen koffie uit Oost-Java, sluiten wij ons bezoek aan Tugu Kunstkring Paleis in Menteng, Jakarta af. Het is weer tijd om te ontwaken uit de prachtige droom die ons heel even heeft meegevoerd naar Nederlands-Indië.


Tugu Kunstkring Paleis ligt aan Jalan Teuku Umur (straat) in Menteng, Centraal Jakarta.