Straatjes waarboven rode lampionnen bungelen, winkeltjes met allerlei snoepgoed, eetkraampjes in een smal gangetje. Indonesiënu is in de Chinese wijk Glodok, in de Indonesische hoofdstad Jakarta.

Glodok is de grootste Chinese wijk van Indonesië en misschien ook wel ter wereld. Het is hier een en al bedrijvigheid. Handelaren van Chinese afkomst proberen hun waar te slijten aan bezoekers die door de wijk slenteren.

Maskers, speelgoed en  nog veel meer. 

Glodok dat in het westelijk deel van Jakarta ligt, staat al sinds de Nederlandse koloniale periode bekend als Pecinan of Chinese wijk.

Golodok


Glodok komt van het Sundanese woord Golodog wat  'ingang van een woning' betekent. Struinend door de straten, kom je hier verschillende historische gebouwen tegen, oude tempels en traditionele Chinese architectuur.

Rode lampionnen domineren het straatbeeld.

Tijdens de Nederlandse koloniale periode trokken duizenden immigranten uit China naar Batavia (het huidige Jakarta) om er handel te drijven. Het aantal Chinese immigranten begon zo snel te groeien, dat niet alleen de Nederlandse koloniale regering, maar ook lokale bewoners zich bedreigd begonnen te voelen.

Chinese opstand


Op 7 oktober 1740 kwamen honderden etnische Chinezen in Batavia in opstand tegen de Nederlandse overheerser als gevolg van de ineenstorting van de suikerhandel, die leidde tot grote werkloosheid onder de Chinese arbeiders in het gebied rond Batavia.

Twee dagen later op 9 oktober 1740 veranderde de opstand van de Chinese arbeiders in een moordpartij, die ook wel bekend staat als Geger Pacinan. Er deden namelijk geruchten de ronde dat de Chinese opstand zich zou uitbreiden, waarop Nederlandse soldaten het vuur openden op de Chinese bevolking.

Bijna 10.000 etnische Chinezen vonden daarbij de dood. In 1741 werden de resterende Chinese immigranten verhuisd naar het gebied buiten de stadsmuren van Batavia, dat nu Glodok heet.

Een zijstraatje in Glodok.

De meeste bezoekers beginnen hun wandeltocht door Glodok bij Asemka, de toegangspoort tot de Chinese wijk.

Kleurrijke kraampjes


Asemka is een groothandel in allerlei producten: van schoolspullen tot speelgoed, van tassen tot handdoeken. Hoe meer items je koopt, hoe goedkoper de prijs die je ervoor moet betalen.

Wanneer je vanuit Asemka verder de Chinese wijk binnenwandelt, kom je langs kleurrijke kraampjes, winkeltjes die van alles en nog wat verkopen en natuurlijk Chinese eetgelegenheden.

Chinese eetgelegenheid in Gang Gloria. 

Gang Gloria


Heel bijzonder vonden wij Gang Gloria, een klein gangetje waar je fruit kunt kopen, Chinese lekkernijen en waar om de haverklap de Barongsai-dans (leeuwendans) wordt vertoond. De dansers hopen met hun optreden een kleine donatie van bezoekers te mogen ontvangen.

Gang Gloria is misschien niet de schoonste plek in Chinatown. Maar hier ervaar je wel Glodok op zijn best. Je bent hier een met de Chinese Indonesiërs. Neem plaats in een van de eenvoudige eetgelegenheden en geniet van de levendigheid van deze kleine en sfeervolle gang in China Town.

Laat Gang Gloria niet links liggen! 

Glodok ligt dichtbij treinstation Jakarta Kota. Van hieruit kun je een taxi nemen naar Glodok. Ook is het mogelijk per TransJakarta bus, metromini (klein busje) of bajaj (kleine gemotoriseerde driewieler) richting China Town te reizen. Of gebruik gewoon de rittenapp van GoJek of Grab.

Een van de vele Chinese gerechten in Glodok.