Malang mag je beslist niet overslaan tijdens je bezoek aan de provincie Oost-Java. De stad staat onder meer bekend om de Nederlandse koloniale architectuur en nabijgelegen tempels. Ook is Malang een geschikt uitgangspunt voor een bezoek aan de indrukwekkende vulkaan Bromo.

Gelegen op een hoogte van 339-662 meter boven zeeniveau heeft deze op een na grootste stad in de provincie Oost-Java een aangenaam klimaat. Indonesiënu vindt de temperatuur overdag in Malang prettiger dan in de provinciehoofdstad Surabaya dat ongeveer 95 kilometer noordelijker ligt.

Malang is de op een na grootste stad in de provincie Oost-Java.

Prachtige panorama's


Door de prettige temperaturen en de prachtige panorama’s is Malang een populaire plek onder toeristen.

Dat was al zo in de Nederlandse koloniale periode. Dat Nederlanders toentertijd graag in deze stad vertoefden, is te zien aan de Nederlandse koloniale architectuur die een groot deel van de straten van Malang siert.

Nederlandse koloniale architectuur siert een groot deel van de straten van Malang. 

Geschiedenis


Op basis van de vondst van een inscriptie uit 760 na Christus, is de geschiedenis van Malang hoogstvermoedelijk in dat jaar ontstaan. In die periode werd Malang geregeerd door koning Gajayana.

De stad werd in 1614 ingelijfd bij het rijk Mataram en kwam vervolgens onder Nederlandse heerschappij te staan. Vanwege het koele klimaat en de nabijheid van de belangrijkste haven in Oost-Java, Surabaya, was Malang een populaire bestemming voor Nederlanders en andere Europeanen.

In 1879, werd Malang aangesloten op het spoorwegnet van Java, wat resulteerde in de verdere ontwikkeling van de stad.

Treinstation Malang.

Wandelen en fietsen


Wij maakten een wandeling door de straten van Malang en vonden dat een prettige ervaring. In deze stad heb je namelijk trottoirs, die voor het overgrote deel heel zijn, waar je normaal op kunt lopen zonder gestoord te worden door ander verkeer.

Loop ook eens een van de vele zijstraatjes in en dwaal rond door de kampung. Ontmoet de lokale bevolking die altijd in is voor een praatje.

Ook per fiets kun je Malang zeer goed verkennen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan lokale markten, fiets langs wijken waar woningen uit de Nederlandse periode staan en bezoek kleine woonwijken waar de lokale bewoners druk bezig zijn met hun dagelijkse activiteiten.

Ook per fiets kun je Malang zeer goed verkennen.

Alun-alun


Een van de belangrijkste iconen van Malang-stad is het stadsplein (alun-alun) dat in de Nederlandse koloniale tijd gewijd was aan de Nederlandse Gouverneur-Generaal J.P. Coen.

In het midden van de alun-alun staat een gedenkzuil voor de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Rondom het plein liggen verschillende belangrijke gebouwen, zoals het gemeentehuis en het prestigieuze Hotel Tugu Malang.

Gedenkzuil voor de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.

Natuur


Ook voor natuur ben je in Malang aan het juiste adres. De stad wordt omringd door appel- en theeplantages, rijstvelden en bergen. Ook is Malang een ideaal startpunt om de vulkaan Bromo te bezoeken.

Verschillende reisbureaus, maar ook hotels bieden dagtrips aan naar de vulkaan. Je vertrekt dan rond middernacht , zodat je de volgende ochtend op tijd bent om van de zonsopgang te genieten.

De indrukwekkende vulkaan Bromo.

Een dagtrip naar de Bromo wordt meestal ook gecombineerd met een bezoek aan de populaire Madakaripura-watervallen, gelegen op ongeveer 11 kilometer vanaf de Bromo.

De Madakaripura watervallen.

Andere bergen die je vanuit Malang zou kunnen bezoeken, zijn de slapende vulkaan Arjuna of de berg Kawi.

De slapende vulkaan Arjuna.

Tempels in de omgeving van Malang die de moeite van een bezoek waard zijn, zijn de Singosari tempels gebouwd tussen 1222 en 1229 na Christus.

Batu


Breng ook een bezoek aan het nabijgelegen stadje Batu (15 kilometer vanaf Malang), met een heerlijk koel klimaat en een mooie natuur. De weg vanuit Malang voert via een kronkelige weg met aan weerszijden dennenbomen.

Een populaire attractie is de Coban Rondo-waterval, gelegen op zo'n 30 kilometer vanaf het centrum van Malang.

De Coban Rondo waterval.

Toko Oen


En als je toch in Malang bent, vergeet dan niet een bezoek te brengen aan Toko Oen, opgericht in 1934. Het restaurant was oorspronkelijk een familiebedrijf dat in 1910 in Yogyakarta was begonnen als koekjeswinkel. In de loop der tijd werden er naast koekjes ook ijs en andere gerechten verkocht.

De vestiging in Malang werd opgericht in 1934 en in 1990 weer verkocht aan een andere eigenaar die tot op de dag van vandaag de naam Toko Oen hanteert.

Gezellig is het er zeker.

Het gebouw is opgetrokken in Art Deco stijl en het interieur ademt de sfeer van weleer. Op de menukaart zien wij gerechten uit de Chinese, Nederlandse en Indonesische keuken zoals capcay (Chinees groentengerecht), huzarensalade en gado-gado (groentengerecht overgoten met pindasaus). Maar ook voor koekjes, gebak, en natuurlijk ijs kun je er terecht.

Het interieur ademt de sfeer van weleer.

Praktische informatie


Malang is te bereiken per vliegtuig en per trein. De stad heeft een eigen vliegveld genaamd Abdul Rachman Saleh, met onder meer vliegverbindingen van en naar Jakarta, Surabaya en Denpasar (Bali). Ook met de trein is Malang goed te bereiken. Er rijden onder meer treinen van en naar Jakarta, Surabaya, Bandung, Yogyakarta en Banyuwangi.

De meeste reizigers vanuit Surabaya gaan meestal met de auto naar Malang. De reis vanuit de provinciehoofdstad duurt ongeveer 2 tot 3 uur. Houd rekening met files.