Een uitgestrekt strand waar met name lokale toeristen te vinden zijn. Verschillende eenvoudige eetgelegenheden met visgerechten op het menu. Enkele lokale surfers die de hoge golven proberen te bedwingen. Indonesiënu neemt je mee naar Pelabuhan Ratu, West-Java.

Om het drukke verkeer te mijden en sneller van het strand te genieten, besluiten wij de alternatieve route te nemen van Jakarta naar Pelabuhan Ratu via Cikidang. De weg is kronkelig. Er lijkt geen einde aan te komen. De ene bocht volgt kort na de andere.

Palmolieplantage en oerbos


De weg voert langs een immens grote palmolieplantage. Grote trucks volbeladen met de rijpe vruchten van de oliepalm rijden op de bochtige weg.

Kronkelige weg waar geen eind aan lijkt te komen.

De laatste paar kilometers voor aankomst in Pelabuhan Ratu maakt de palmolieplantage plaats voor een stuk oerbos. De bomen aan weerszijden van de weg geven een aangename beschutting.

Pelabuhan Ratu is een subdistrict in Sukabumi, West-Java. De stad en het bijbehorende strand zijn vanuit Jakarta in ongeveer 3,5 uur te bereiken (via Cikidang).

Groen is haar lievelingskleur


Pelabuhan Ratu betekent De Haven van de Koningin. Volgens legendes behoort het zuidelijke kustgebied van de eilanden Java en Bali toe aan de wonderschone Godin van de Zuidzee: Nyai Roro Kidul.

Naar verluidt zou zij zwemmers de diepte van de zee insleuren. Zij zou daarbij azen op mensen die groene kleding dragen. Groen is namelijk haar lievelingskleur.

Het zuidelijke kustgebied van de eilanden Java en Bali behoort toe aan Nyai Roro Kidul. 

Het komt inderdaad vaak voor dat zwemmers in zee verdrinken en niet meer worden teruggevonden. Volgens lokale bewoners is dat te wijten aan de godin van de Zuidzee.

Dat zwemmers in zee verdwijnen kan natuurlijk ook heel goed het gevolg zijn van de sterke stroming. De getijdestromingen zijn zeer verraderlijk. Men wordt afgeraden in zee te zwemmen.

De getijdestromingen zijn zeer verraderlijk.

Tot op de dag van vandaag brengen lokale bewoners offers aan Nyai Roro Kidul en voeren rituelen uit om de godin gunstig te stemmen. In het beroemde Grand Inna Samudra Beach Hotel is zelfs een speciale kamer ingericht voor de godin (kamer 308). Bezoekers komen er om te mediteren en offers te brengen.

Alles groen


Indonesiënu heeft de kamer ook van binnen mogen gezien. 'Private room' staat er op de deur. Binnen ruikt het naar wierook. Tegen de muur, dichtbij het raam, staat een klein altaar met kaarsjes. Aan de muur hangt een groot schilderij van Nyai Roro Kidul. Groen is de overheersende kleur in de kamer: groene kussens in de stoelen en groene kleden aan de wand.

Wij mochten helaas geen foto’s maken. Maar op het internet zijn genoeg foto’s te vinden van gasten die in het geheim een kiekje hebben gemaakt van de kamer.

In 2014 heette het hotel nog Inna Samudra Beach Hotel (zonder Grand er voor).

Oudste hotel in Pelabuhan Ratu


Gebouwd in 1962 uit een Japans herstelfonds is Grand Inna Samudra Beach Hotel het oudste hotel in Pelabuhan Ratu. Het hotel doet retro aan, althans toen wij het hotel in 2014 bezochten. Onder meer de lampen dateren nog uit de zeventiger jaren.

Houten trap die naar de lobby leidt. 

In Pelabuhan Ratu kun je een heerlijke strandwandeling maken, genieten van het eten in een van de vele eetgelegenheden langs het strand, of surfen.

Toeristische attracties


Andere attracties die een bezoek waard zijn, zijn de lokale vismarkt; de vleermuizengrot Gua Lalay waar de vleermuizen rond 17.00 uur massaal de grot uit vliegen; Karang Hawu, een rotsachtig strand met hoge kliffen, gelegen op zo'n 3 kilometer van Pelabuhan Ratu; de warmwaterbronnen van Cipanas, gelegen op ongeveer 9 kilometer van Pelabuhan Ratu.

Pelabuhan Ratu is een populaire plek onder surfers uit binnen- en buitenland.

Vanuit Jakarta duurt een rit met de auto ongeveer 3,5 uur (via Cikidang). Het is ook mogelijk per bus te reizen. Vanuit Jakarta neem je de bus naar Bogor waar je overstapt op de bus naar Pelabuhan Ratu.