Indonesië is het land van de bananen. Het is daarom ook niet moeilijk hapjes te vinden waarin deze gezonde vrucht is verwerkt. Of deze gerechten ook net zo gezond zijn als de pisang zelf, is echter nog maar de vraag. Wat wel zeker is, is dat ze superlekker zijn. Dat vinden wij althans. Indonesiënu heeft vijf kleine gerechten met banaan voor je geselecteerd die bijna overal in Indonesië te verkrijgen zijn.

1. Pisang goreng


Pisang goreng of gebakken banaan is misschien wel de bekendste snack in Indonesië en bijna overal verkrijgbaar. In eenvoudige eetgelegenheden, in kraampjes langs de kant van de weg, maar ook in chique restaurants. In chique restaurants betaal je echter ook een 'chique' prijs voor deze eenvoudige lekkernij die je ook zelf heel makkelijk kunt maken.


In Indonesië is pisang kepok de meest gebruikte banaan voor pisang goreng. De textuur van pisang kepok verandert niet na het bakken en ook de vorm blijft gelijk. De kleine, dikke bananen zijn dus uiterst geschikt om gebakken te worden. Je kunt deze snack gedurende de hele dag eten.

2. Pisang bakar


Pisang bakar, of geroosterde banaan, wordt met name verkocht in eettentjes langs de kant van de weg.


Deze lekkernij wordt meestal geserveerd met verschillende soorten toppings zoals een topping van gecondenseerde zoete melk met chocoladesmaak, een topping van geraspte kaas, een topping bestaande uit hagelslag óf... onze lievelingstopping: een combinatie van dikke gecondenseerde melk met geraspte kaas én chocoladehagelslag. Smullen!

Voor pisang bakar wordt net als pisang goreng meestal pisang kepok gebruikt.

3. Kolak


Kolak is een zoet kokossoepje met daarin stukjes banaan, singkong (cassave) en eventueel kolang-kaling (vrucht van de suikerpalm).


Kolak heb je in verschillende variaties en je kunt eindeloos variëren. Zo heb je bijvoorbeeld ook kolak met stukjes nangka (jackfruit), pompoen en ubi (zoete aardappel). In Indonesië wordt deze zoete lekkernij vaak gegeten bij buka puasa, het breken van het vasten.

Een geschikte banaan voor kolak is pisang tanduk, in Nederland ook wel bakbanaan of kookbanaan genoemd.

4. Nagasari


Nagasari is een gestoomd koekje met daarin een stukje banaan. De basisingrediënten van deze zoete snack zijn kokosmelk, rijstemeel en natuurlijk banaan.


Nagasari kun je kopen op de pasar (markt) en in winkeltjes die traditionele snacks verkopen. De lekkernij wordt vaak geserveerd bij feestjes zoals trouwerijen, verjaardagsfeestjes en Idul Fitri, het feest dat wordt gevierd na de vastenmaand.

In Indonesië is de meest gebruikte banaan voor nagasari pisang raja.

5. Es pisang ijo


Es pisang ijo of groene bananenijs, is een dessert uit Makassar, Zuid-Sulawesi. Het dessert bestaat uit een papje gemaakt van rijstemeel en kokosmelk en plakjes banaan gewikkeld in een groene rijstdeeg, met daaroverheen rozensiroop. Deze unieke combinatie van ingrediënten en kleuren zorgt voor een eveneens unieke smaaksensatie.


Op bovenstaande foto zie je de plakjes banaan, gewikkeld in een groene rijstdeeg. De resterende ingrediënten worden pas in het bekertje gedaan wanneer iemand een bestelling doet.

Ook voor es pisang ijo wordt net als bij nagasari meestal pisang raja gebruikt.


Banaan is de favoriete vrucht van Indonesiërs. Volgens het Indonesische ministerie van Landbouw is de banaan al jaren achter elkaar de meest geconsumeerde vrucht in Indonesië. Niet alleen omdat het goedkoop is, maar ook nog eens lekker!