In het zuidelijk deel van Oost-Java, aan de voet van de nog steeds actieve vulkaan Kelud, ligt Blitar. Op een uurtje rijden vanaf het centrum liggen ten zuiden van dit rustige stadje, schitterende witte stranden; het ene nog mooier dan het andere. Ook staat Blitar bekend om het graf van Soekarno, de eerste president en grondlegger van de Republiek Indonesië.

De grond in en rondom Blitar is zeer vruchtbaar. Dit komt door de aanwezigheid van de op een na langste rivier in Oost-Java, de Brantas, en omdat de grond in en rondom de stad vulkanische grond betreft.

Dat de grond er zeer vruchtbaar is, kun je onder andere zien aan de schitterende groene rijstvelden die er in de omgeving te vinden zijn, en aan de vele kweekvijvers voor koikarpers.

De grond in en rondom Blitar is zeer vruchtbaar. 

1 april 


In welk jaar Blitar precies is ontstaan, is niet helemaal duidelijk. In verschillende oude inscripties die in het gebied zijn gevonden, wordt de naam ‘Blitar’ niet genoemd.

Wat wel zeker is, is dat in het jaar 1723 de stad onder Nederlandse heerschappij kwam. Op 1 april 1906 werd Blitar door de Nederlanders tot gemeente verklaard. Tot op de dag van vandaag wordt de verjaardag van Blitar nog steeds gevierd.

Op 1 april, nee het is geen grap, viert Blitar zijn verjaardag. 

Blitar is een gerieflijk stadje dat nog niet zo vaak door buitenlandse toeristen bezocht wordt. De sfeer is er zeer gemoedelijk.

Te rustig?


Voor sommigen is de sfeer in Blitar zelfs te rustig. Maar voor ons is Blitar een zeer aangename ontsnapping aan het drukke Surabaya, de hoofdstad van de provincie Oost-Java.

Leuk om te doen, is een ritje met de becak (fietstaxi). Of maak een fietstocht door de stad. Voel de wind door je haren en geniet van al het moois dat je onderweg tegenkomt.

Op de fiets Blitar verkennen.

Een must-see attractie in Blitar is Istana Gebang, de woning van de zus van Soekarno, de eerste president van Indonesië. Hier woonden de ouders van Soekarno, maar ook Soekarno zelf verbleef hier enige tijd.

Op blote voeten


Een gids leidt je rond en vertelt je over de historie van het gebouw. Bezoekers mogen de woning niet met schoenen aan betreden. Op je blote voeten verken je de woning die nog in de oorspronkelijke staat is ingericht. Aan de muren hangen foto’s en schilderijen van Soekarno en zijn familie.

Hier woonde Soekarno enige tijd. 

Ook leuk om te weten is dat Soekarno in zijn jonge jaren regelmatig Hotel Centrum, het huidige Hotel Tugu Blitar, bezocht om er te dansen met Nederlandse dames. Dat deed hij in de open hal in het hoofdgebouw van het hotel.

Het hoofdgebouw van het voormalige Hotel Centrum, nu Hotel Tugu Blitar.

Graf van Soekarno


Zo’n twee kilometer van Istana Gebang ligt het graf van Soekarno dat tot op de dag van vandaag vele bezoekers trekt.

Mensen komen hier om Soekarno eer te bewijzen en voor hem en zijn familie te bidden. Bij de ingang van het complex verkopen vrouwen bloemblaadjes die op het graf kunnen worden gestrooid.

Het graf van Soekarno trekt vele bezoekers.

Ongeveer een half uurtje rijden van Blitar ligt Candi Penataran, het grootste en belangrijkste hindoeïstische tempelcomplex op Oost-Java. Candi Penataran, omgeven door groene rijstvelden, werd gebouwd in het Majapahit-tijdperk. Het tempelcomplex werdgebruikt om de god Siva te aanbidden.

Candi Penataran, waar de god Siva wordt aanbeden.

Ten zuiden van Blitar, op ongeveer anderhalf uur rijden liggen prachtige witte stranden. Een bekend en populair strand is Tambakrejo. Nabij het strand ligt een vismarkt waar de vangst van diezelfde ochtend te koop wordt aangeboden.

(Nog) onontdekt strand


Een ander mooi en (nog) onontdekt strand nabij Blitar is Pantai Pangi. Het strand is misschien niet zo eenvoudig te bereiken. Maar als je eenmaal bij het strand bent aangekomen, kun je, samen met een handjevol Indonesiërs, in alle rust genieten van een magnifiek uitzicht.

Pantai Pangi, ten zuiden van Blitar.

Blitar is ook de geboorteplaats van de Nederlandse luchtvaartpionier en vliegtuigbouwer Anthony Fokker (1890-1939). Het vliegtuigbedrijf Fokker is naar hem genoemd. Anthony was de zoon van een Nederlandse koffieplantagehouder. Sommige bronnen zeggen echter dat Anthony was geboren in Kediri. Toentertijd hoorde Blitar inderdaad tot het regentschap Kediri.

Praktische informatie


Blitar ligt ongeveer 76 kilometer ten zuidwesten van Malang en zo’n 168 kilometer ten zuiden van Surabaya. Met de auto is het ongeveer drie uur rijden naar Malang en ongeveer 4,5 uur naar Surabaya.

Blitar is ook per trein te bereiken. Er is een treinverbinding met grote steden zoals Surabaya, Malang, Semarang en Yogyakarta.