In het dorpje Pandansari, nabij het bergdorpje Batu ligt Coban Rondo, een populaire waterval van zo’n 84 meter hoog. De waterval is niet alleen mooi om naar te kijken. Er zit ook een verhaal achter. Een legende die helaas niet zo goed afloopt.

Het is redelijk fris wanneer wij ’s middags aankomen bij de waterval Coban Rondo. Dat is ook niet raar. De waterval ligt namelijk op een hoogte van 1135 meter boven zeeniveau.

Apen springen tussen de bomen


Een stenen pad leidt naar de waterval. We lopen over een kleine brug, waaronder een kabbelend beekje stroomt. Apen springen tussen de bomen.

Een stenen pad leidt naar de waterval. 
De wandeling naar de waterval is geenszins saai. 

Coban betekent in het Javaans waterval en rondo betekent weduwe. Coban Rondo betekent dus ‘De waterval van de weduwe’. Op een bord niet ver van de waterval staat een bord met daarop verdere uitleg over Coban Rondo en de daarbijbehorende legende.

Coban Rondo betekent 'De waterval van de weduwe'. 

Volgens de legende traden de beeldschone Dewi Anjarwati en de knappe Baron Kusuma in het huwelijk. De twee waren zeer gelukkig met elkaar.

Op een dag uitte Dewi Anjarwati de wens om samen met haar kersverse echtgenoot haar schoonouders te bezoeken op de berg Anjasmoro. Dewi’s ouders hadden daar bezwaren tegen. Ze waren bang dat hen onderweg iets zou overkomen.

Angst wordt werkelijkheid


En inderdaad, hun angst werd werkelijkheid. Onderweg kwamen Dewi en Baron Kusuma, Joko Lelono tegen. Deze jongeman werd verliefd op Dewi en probeerde haar te schaken. Er onstond een hevig gevecht tussen Joko Lelono en Baron Kusuma.

Dewi zocht ondertussen een veilig heenkomen bij de waterval. Daar wachtte ze op de komst van haar geliefde echtgenoot. Hij kwam echter niet. Zowel Joko Lelono en Baron Kusuma zijn bij het gevecht om het leven gekomen. De waterval heet nu Coban Rondo, de ‘waterval van de weduwe’.

Daar bij de waterval, wacht Dewi Anjarwati nog steeds op haar echtgenoot.

Na wat foto’s te hebben gemaakt bij de waterval besluiten wij terug te keren naar onze auto, die geparkeerd staat op het ruime parkeerterrein voor de ingang.

Geroosterde maiskolven


De geur van geroosterde mais komt ons tegemoet. Met deze heerlijke warme lekkernij eindigen wij ons bezoek aan Coban Rondo, waar Dewi Anjarwati nog steeds op haar geliefde wacht.

Coban Rondo ligt nabij het bergdorpje Batu.

Praktische informatie


De dagtrip naar Coban Rondo wordt door de meeste toeristen gemaakt vanuit de stad Malang. De waterval ligt zo'n 30 kilometer ten noordwesten van het centrum van Malang, een autorit van bijna 1,5 uur.