Voel de wind door je haren. Zie de groene rijstvelden langs je voorbijtrekken. Snuif de zoete geur van Javaanse suiker op. Kom waar de lokale bewoners ook komen. Ervaar Blitar en omgeving op de fiets en sta versteld van al het moois dat dit gerieflijke stadje in de provincie Oost-Java te bieden heeft.

Blitar staat bekend om zijn zeer vruchtbare vulkanische grond. De schitterende rijstvelden die er in de omgeving te vinden zijn, zijn het levende bewijs daarvan. Wil je al dit groen van dichtbij ervaren? Maak dan een fietstocht. Voel de wind door je haren en zie de groene rijstvelden langs je voorbijtrekken.

Fietsen langs de rijstvelden.

Indonesiënu boekte in 2014 een fietsexcursie bij Hotel Tugu Blitar. Het hotel heeft een aantal suggesties voor een fietstocht, maar je kan natuurlijk ook zelf aangeven wat je wel en wat je niet wil zien. De fietsexcursie is onder begeleiding van een Engelssprekende gids.

Hoogtepunten van de excursie


Wijzelf bezochten onder andere het museum en het graf van Soekarno, de eerste president van Indonesië. Een bezoek aan Istana Gebang, waar de ouders van Soekarno hebben gewoond, maakte ook deel uit van de excursie. Wat ook leuk was, was de picknick bij een groen rijstveld met lekkere traditionele snacks en versgemalen koffie.

Het graf van Soekarno. 

Reis je met kinderen, dan kan de fietstocht worden aangepast. Je bezoekt dan onder meer het centrale plein (alun-alun) waar families graag komen om te wandelen en de kinderboerderij van Blitar. Omdat Blitar bekend staat als het centrum van koikarpers-kwekerijen is een bezoek aan een lokale sierviskwekerij ook zeer zeker de moeite waard.

De alun-alun van Blitar.

Hoogtepunten van de fietsexcursie waaraan wij deelnamen waren onder andere de prachtige, uitgestrekte, groene rijstvelden en het bezoek aan kampungs in de omgeving. Je ziet de mooie natuur van dichtbij en komt in contact met de lokale bevolking.

Vrouwen maken palmsuiker


Wat wij ook heel indrukwekkend vonden, was ons bezoek aan het dorpje Gledug, waar wij konden zien hoe de dorpelingen palmsuiker maken. Hier volg je het proces van het begin tot het einde. Vrouwen die een grote pan met gesmolten palmsuiker van de ene naar de andere ruimte dragen, met een houten lepel in het plakkerige goedje roeren en dit mengsel vervolgens in een mal gieten.

Lokale palmsuikerindustrie.

Het is ook mogelijk een of meerdere zakjes Javaanse suiker te kopen. Een leuk souvenirtje voor het thuisfront.