Een van de manieren om Malang (Oost-Java) van dichtbij te ervaren, is door middel van een fietsexcursie. Een gids leidt je door steegjes en woonwijkjes midden in de stad. Je bezoekt een traditionele markt, komt in contact met de lokale bevolking én je bent een met het drukke verkeer. Ervaar hoe het is om tussen de becaks (fietstaxi's) te fietsen. Haal langzaam rijdende minibusjes van rechts of links in. Indonesiënu neemt je mee op fietsexcursie door Malang.

Door de prettige temperaturen en de prachtige panorama’s heeft Malang, volgens ons in elk geval, een aangenaam klimaat. Een van de perfecte manieren om deze op een na grootste stad in Oost-Java te ervaren, is op de fiets.


Indonesiënu boekte in 2014 een fietsexcursie van ongeveer twee uur bij Hotel Tugu Malang. Dit hotel ligt bij de alun-alun (stadsplein) waar een gedenkzuil staat voor de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Wij werden hier rond 08.00 uur door een gids opgewacht. Hij beloofde ons langs de mooiste plekken in Malang te leiden, en die belofte kwam hij na!

Vogeltjes- en bloemenmarkt


De gids nam ons onder andere mee naar een nabijgelegen vogeltjesmarkt. Het houden van vogels maakt deel uit van de Javaanse cultuur. Daarom vind je in bijna elke stad op Java wel een vogeltjesmarkt, zo ook in Malang. Op de vogeltjesmarkt worden niet alleen vogels verkocht, maar ook andere diersoorten, zoals insecten, konijnen en nog veel meer.

Het houden van vogels maakt deel uit van de Javaanse cultuur.

Naast de vogeltjesmarkt ligt de bloemenmarkt, de grootste in Malang. De bloemenmarkt is een populaire plek onder zowel lokale als buitenlandse toeristen. De kleurrijke bloemen en de groene planten vormen een mooi achtergronddecor voor foto's.

De grootste bloemenmarkt van Malang.

Kleine woonwijkjes midden in de stad


Wat ook heel erg leuk is, is dat de fietsexcursie ons ook kennis laat maken met de leefomgeving van de lokale bevolking. Zo reden wij kleine woonwijkjes binnen, midden in de stad, waar wij de lokale bewoners bezig konden zien met hun dagelijkse activiteiten.

Woonwijk midden in de stad.

Een onvergetelijk moment was toen lachende kinderen achter ons aan renden en gezellig bij ons kwamen staan toen wij een stop maakten om foto's te nemen.

Wij stoppen even om foto's te maken. De kinderen die achter ons aan renden, rustten even uit. 

Pasar Oro-Oro Dowo


Ook nam de gids ons mee naar een van de oudste traditionele markten in Malang: Pasar Oro-Oro Dowo, gebouwd in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Een rustige, overdekte markt waar omwonenden hun groenten, fruit, vlees en vis kopen.

Geen opdringerige verkopers hier. Er hangt een gemoedelijke sfeer.

Potje schaak


Mensen komen hier niet alleen om inkopen te doen. Ze kennen elkaar en maken graag een praatje met elkaar over van alles en nog wat. Ook zagen wij twee mannen samen een potje schaak spelen.

Wij maakten kennis met een oudere vrouw die zeer goed Nederlands sprak. Ze vertelde ons dat ze in Nederlands-Indië op een Nederlandse school zat en erg van zingen hield en dat ook goed kon. Om dat te bewijzen, zong ze een aantal liedjes voor ons, in het Nederlands. Een heel indrukwekkend moment.

Een van de oudste markten in Malang.

Koloniale woningen


Malang kent veel oude gebouwen uit de Nederlandse koloniale periode. De gids nam ons mee naar een rustige wijk waar nog veel goed onderhouden koloniale woningen staan. De brede straten in deze wijk maakten onze fietstocht tot een aangename ervaring.

We brachten onder andere een bezoek aan een café, gehuisvest in een koloniale villa. Een gezellige plek om even tot rust te komen onder het genot van een drankje en een van de lekkere snacks.

En of dat niet genoeg was, onze gids bracht ons ook naar een ijszaak waar naar verluidt de lekkerste zelfgemaakte ijs in Malang wordt verkocht. Een lekkere, ijskoude verfrissing.


Via de Ijen-boulevard, gebouwd in de Nederlandse koloniale periode, reden wij weer terug naar het startpunt van de excursie: Hotel Tugu Malang. Daar aangekomen, voelden wij de adrenaline nog door onze aderen stromen. Deze fietsexcursie door Malang is volgens Indonesiënu zeer zeker een aanrader!