Indonesiënu was in 2014 op bezoek in het rustige en gerieflijke stadje Blitar, Oost-Java. In Blitar bezochten wij Hotel Tugu Blitar. De grootste kamer in het hotel is gewijd aan de eerste president van Indonesië: Soekarno. 

Het eerste wat opvalt als je het erf van Hotel Tugu Blitar oprijdt, is de prachtige, geplaveide oprijlaan die leidt naar het hoofdgebouw. Aan weerszijden van de oprit liggen en hangen groene planten waarachter zich het restaurant en de lobby bevinden.

Groene oase


Overdag is deze ‘groene oase’ al een plaatje om te zien, maar ’s nachts wanneer de lichtjes branden, straalt Tugu Blitar een adembenemende, romantische sfeer uit.

De 'groene' oprijlaan naar het hoofdgebouw.

Het hoofdgebouw waar Tugu Blitar gevestigd is, is gebouwd in de jaren '50 van de negentiende eeuw, en was eigendom van een vooraanstaande familie uit Blitar.

Hotel Centrum


Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw omgedoopt tot Hotel Centrum dat vele jaren later weer werd overgenomen door Tugu Hotels & Restaurants Group die het karaktervolle gebouw renoveerde zonder afbreuk te doen aan de artistieke, charismatische en historische waarde ervan.

De lobby bestaat uit houten meubels. Rood overheerst. 

De kamers in het hoofdgebouw hebben elk een eigen unieke inrichting. De meest bijzondere en tevens de grootste kamer in het hoofdgebouw vonden wij Sang Fajar Suite. Deze kamer dient als eerbetoon aan de eerste president en grondlegger van de Indonesische Republiek, Soekarno.

Sang Fajar Suite, is een speciale kamer gewijd aan Soekarno.

De prachtige, zeer ruime suite heeft een aparte zit- en slaapkamer met bijzondere memorabilia van de president. De uiterst elegante suite straalt tegelijkertijd ook een zekere eenvoud uit. Soekarno stond namelijk bekend als een eenvoudig man die dicht bij het volk stond.

Dansen met Nederlandse dames


Het is niet zonder reden dat het hotel een speciale kamer heeft gewijd aan de eerste president van Indonesië. In zijn jonge jaren bezocht Soekarno met regelmaat Hotel Centrum om er te dansen met Nederlandse dames. Dat deed hij in de open hal in het hoofdgebouw. Deze open ruimte met hoog plafond zorgt voor een aangename koelte.

De open hal in het hoofdgebouw.

Ook bijzonder vonden wij het restaurant naast de oprijlaan. In het midden van de ruimte staan hoge, witte pilaren. Aan de wanden hangen prachtige schilderijen en in glazen vitrines zien wij een prachtige collectie kunst en antiek.

Het restaurant. Ook hier overheerst de kleur rood. 

En natuurlijk probeerden wij de afternoon tea uit. Wij konden kiezen uit een kopje thee of koffie en een verscheidenheid aan traditionele snacks.


Hotel Tugu Blitar biedt naast accommodatie ook verscheidene dagtrips aan. Een aanrader is de fietsexcursie langs de groene rijstvelden en door kleine kampungs waar Blitar zo bekend om staat.

De groene rijstvelden waar Blitar zo bekend om staat.

Een andere bijzondere ervaring is een diner bij Candi Penataran, het oudste hindoeïstische tempelcomplex in de provincie Oost-Java, waar je dineert bij kaarslicht.

Candi Penataran, het oudste hindoeïstische tempelcomplex in de provincie Oost-Java. 

Het hotel ligt op een strategische plek in Blitar in de nabijheid van verschillende toeristische attracties.