Tree voor tree lopen wij de trap op. Hoe hoger wij komen, hoe sterker de geur van brandend wierook. Een kleurrijk bouwwerk doemt voor ons op. Indonesiënu neemt je mee naar Pagoda Avalokitesvara in Semarang, Midden Java.

Met een hoogte van 45 meter is Pagoda Avalokitesvara de hoogste pagode in Indonesië. Door de prachtige locatie, is de pagode op het boeddhistische tempelcomplex Vihara Buddhagaya Watugong een populaire plek voor fotosessies.

Gelegen op een prachtige locatie.

De pagode ligt op ongeveer 45 minuten rijden van het stadscentrum van Semarang, aan de grens met het stadje Ungaran. Bij het oprijden van het erf, zien we een oud vrouwtje, gekleed in een kebaya met panterprint, druk in de weer met haar sapu lidi. Met deze Indonesische rieten bezem houdt zij het erf schoon.

In de schaduw van de Bodhi-boom


Wij parkeren onze auto op de parkeerplaats en lopen richting de pagode. De hoge bomen geven een aangename beschutting tegen de hete middagzon. Ook het oude vrouwtje met de sapu lidi weet dat maar al te goed. Zij heeft inmiddels plaatsgenomen in de schaduw van een Bodhi-boom.

Beschutting zoeken tegen de hete middagzon.

De bouw van de pagode is in 2005 van start gegaan en het jaar daarop werd het bouwwerk officieel geopend.

Wierook en kaarsjes


We lopen de trap op naar de pagode. Hoe hoger wij komen, hoe sterker de geur van brandend wierook. De rook prikt in onze ogen. Her en der branden kaarsjes. In een box kunnen bezoekers een vrijwillige gift doen.

De geur van brandend wierook komt ons tegemoet.

De pagode telt, inclusief de begane grond, zeven verdiepingen. Op de begane grond zien we een levensgroot beeld van de godin Dewi Kwan Im.

Noord, oost, zuid, west


Beelden van deze godin zien we ook op de tweede tot en met de zesde verdieping, met op elke etage vier beelden van Dewi Kwan Im, uitkijkend richting het noorden, het oosten, het zuiden en het westen; de achterliggende gedachte is dat de godin op deze manier haar liefde kan uitstralen naar alle windrichtingen.

Op de bovenste verdieping staat het beeld van Amitaba, de belangrijkste leermeester van alle goden en mensen.

De pagode telt, inclusief de begane grond, zeven verdiepingen.

Het boeddhistische tempelcomplex Vihara Buddhagaya Watugong beslaat een oppervlakte van 2,25 hectare. Naar verluidt is dit het eerste boeddhistische tempelcomplex op Java na de val van het koninkrijk van Majapahit.

Heilige boom

De boeddhistische leer zou hier zijn overgebracht door de monnik Narada, uit Sri Lanka. Narada kwam in 1934 naar Indonesië en bracht twee Bodhi-bomen - heilige boom voor boeddhisten - met zich mee.

De twee bomen werden geplant bij het boeddhistische tempelcomplex Borobudur. In 1955 werd een van deze twee bomen vervoerd naar en geplant in Vihara Buddhagaya Watugong in Semarang waar hij nu nog staat.

Bodhi-boom meegebracht door de monnik Narada uit Sri Lanka.