Indonesië kent veel onontdekte stranden. Pantai Pangi is daar een van. Toen wij er waren, was het er rustig én schoon. Het strand is misschien niet zo makkelijk te bereiken. Maar als je er eenmaal bent aangekomen, wil je niet meer weg. Wij genoten hier, samen met een handjevol Indonesiërs, van een magnifiek uitzicht. 

Schoonheid, rust, een wit zandstrand en helder blauw water. Pantai Pangi ligt bij het dorpje Tumpak Kepuh in het buurtschap Krajan, ongeveer 40 kilometer van het centrum van het idyllische stadje Blitar, aan de zuidkust van Oost-Java.

Een handjevol lokale toeristen.

Suikerrietplantages en maisvelden


De reis van Blitar naar Krajan - ongeveer anderhalf uur rijden - voert langs prachtige vergezichten en traditionele Javaanse dorpjes. Bij het dorp Tumpak Kepuh aangekomen, gaat de geasfalteerde weg op een gegeven moment over in een zandweg die voert langs suikerrietplantages en maisvelden.

Een zandweg die voert langs suikerrietplantages en maisvelden.

Het avontuur kan beginnen


Krajan is het eindpunt van de autorit. De resterende meters naar het strand kun je alleen te voet of per brommer afleggen. Het avontuur kan beginnen. Eerst loop je een steile zandhelling af die leidt naar een kabbelend beekje dat je kunt oversteken via een stenen pad.

Kabbelend beekje dat je kunt oversteken via een stenen pad.

Na deze bijzondere voettocht, mag je dan eindelijk genieten van Pantai Pangi; een schitterend wit zandstrand met helder blauw zeewater van de Indische Oceaan. Een stukje paradijs op aarde.

Kinderen spelen op het strand.

Kleurrijke bootjes


Het strand ligt in een inham met groen begroeide kliffen, waardoor de golven hier ook niet zo hoog zijn.

In de vroege ochtend kun je hier vissers zien die zich klaarmaken om de zee op te gaan. Vissers die net terugkomen van hun avontuur op zee trekken hun kleurrijke bootjes op het strand.

In de vroege ochtend maken vissers zich klaar om de zee op te gaan.

Niet ver van het strand ligt een meertje met brak water. Lokale toeristen laten hun kinderen hier in het water spelen. Voorzichtigheid is geboden. Bepaalde plekken in het meer zijn diep.

Niet ver van Pantai Pangi ligt een meertje met brak water.

Het is handig om zelf wat eten en drinken mee te nemen naar het strand. Toen wij het strand bezochten, was er welgeteld maar een klein kraampje dat snacks en drinken verkocht en dat kraampje zou volgens lokale bewoners niet altijd open zijn.

Let op: Er is geen strandwacht aanwezig. Zwemmen is op eigen risico.

Wij bezochten het strand in 2014. Er kan intussen veel zijn veranderd.