Pangandaran ligt aan de zuidkust van het eiland Java in de provincie West-Java. Je kunt hier heerlijke strandwandelingen maken en genieten van het uitzicht op zee. De zonsopgangen en -ondergangen zijn hier adembenemend.

Alsof er niets gebeurd is, dachten wij toen wij het kustgebied van Pangandaran in september 2014 binnenreden.

Tsunami in 2006


In juli 2006 werd Pangandaran getroffen door een tsunami die op gang werd gezet door een zeebeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Een drie meter hoge golf richtte ernstige schade aan en honderden mensen kwamen om het leven.

In juli 2006 werd Pangandaran getroffen door een tsunami. 

Het strand staat inmiddels weer vol met kraampjes waar lokale bewoners hun waar aan de man brengen. Hotels die door de tsunami zijn getroffen, zijn weer hersteld en nieuwe hotels zijn bijgebouwd. De natuurramp van 2006 heeft hier duidelijk geen sporen nagelaten.

In Pangandaran is er volop keuze aan accommodatie. De hotels of guesthouses liggen vlakbij het strand.

Pangandaran vissersdorp


Kinderen spelen op het strand. Balonnen- en ijsverkopers proberen hun waar te slijten aan strandbezoekers. In de verte deinen vissersboten op het ritme van de golven van de Indische Oceaan. Nabij het natuurreservaat, dat aan het strand is gelegen, lopen enkele hertjes vrij rond.

Hertjes lopen vrij rond.

Pangandaran is een vissersdorp. Dat kun je ook wel zien aan de vele vissersboten die op het strand staan geparkeerd. Waar vissers zijn, wordt natuurlijk ook vis verkocht. Elk restaurant in Pangandaran heeft wel vis op het menu staan.

Vissersboten staan op het strand geparkeerd. 

Mini natuurreservaat Cagar Alam Pananjung


Cagar Alam Pananjung is het mini natuurreservaat van Pangandaran dat letterlijk grenst aan het strand. Het natuurreservaat kun je dus makkelijk bereiken via het strand van Pangandaran.

In Cagar Alam Pananjung kun je heerlijk rondwandelen  en er verschillende attracties bezoeken, waaronder grotten en een rustig wit zandstrand waar makaakapen vrij rondlopen.

Het witte zandstrand maakt deel uit van het natuurreservaat.

Omdat de zee bij het natuurreservaat relatief kalm is, wordt het strand met name bezocht door gezinnen met kinderen. In het heldere water zie je verschillende vissen rondzwemmen. 

Per boot


Het strand van Cagar Alam Pananjung is ook per boot te bereiken via het hoofdstrand van Pangandaran. Indonesiënu heeft deze boottocht ook uitgeprobeerd. Een zeer avontuurlijke trip. De golven stonden die dag hoog. In de boot lagen gelukkig reddingsvesten. Het was een korte boottocht, maar voor ons gevoel duurde het uren.

Hoge golven. Nee, voor ons nooit meer!

De boot legt aan bij het witte zandstrand van Cagar Alam Pananjung. Via dit strand kun je het natuurreservaat binnenwandelen en je voettocht vervolgen naar de uitgang van het park. 

Wij maken een wandeling door het bos van Cagar Alam Pananjung.

Ook een aanrader is een bezoek aan Green Canyon, waar je op een houten bootje door een schitterend stukje natuur vaart. Green Canyon ligt ongeveer 30 kilometer ten westen van Pangandaran.