De laatste keer dat hij tot uitbarsting kwam, was in 1982. Sindsdien houdt deze vulkaan in de provincie West-Java zich rustig. Indonesiënu neemt je mee naar de berg Galunggung, een geliefde plek voor dagjestoeristen.

De vulkaan Galunggung ligt zo’n 17 kilometer verwijderd van de West-Javaanse stad Tasikmalaya op een hoogte van 2167 meter boven zeeniveau. Het is niet moeilijk de berg te beklimmen. Bezoekers kunnen via een trap van 620 treden de top bereiken.

Ook veel gezinnen met kinderen


Bij ons bezoek aan de berg, zagen we ook veel Indonesische gezinnen met jonge kinderen de klim maken. Af en toe lasten zij een rustpauze in om op adem te komen en van het uitzicht te genieten.

Bezoekers kunnen via een trap van 620 treden de top bereiken.

De klim naar boven is een hele ervaring. Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht. Op de top heb je een schitterend uitzicht over de omgeving, waaronder het kratermeer dat omringd wordt door groene bossen.

Gapende diepte


Neem je kinderen mee? Hou ze dan goed in de gaten. Toen wij er waren, waren er namelijk geen hekken waar je achter kunt staan. Je kijkt als het ware direct de gapende diepte in.

Het is handig om wat water mee te nemen voor de klim naar boven. Boven aan de top kun je ook terecht voor snacks en drinken.

Op de top. Prachtig uitzicht gegarandeerd!

De top van de berg is niet het eindpunt van de tocht. Je kunt, als je wilt, ook afdalen naar de krater. Bezoeker wordt aangeraden dichte schoenen te dragen. Het pad naar de krater beneden ligt namelijk vol losliggende steentjes.

De krater van de vulkaan Galunggung. 

De laatste keer dat de vulkaan tot uitbarsting kwam, was in 1982. De uitbarsting ging gepaard met luide explosies, lavastromen en bliksemschichten. De vulkaan bleef zo’n negen maanden lang actief en kwam in die periode meerdere malen tot uitbarsting. De uitbarsting heeft aan 19 mensen het leven gekost en had ook gevolgen voor het vliegverkeer.

Noodlanding British Airways


Op 24 juni 1982 raakte een Boeing 747-236B van British Airways boven de Indische Oceaan ter hoogte van het eiland Java in de problemen door de aswolk die vrijkwam als gevolg van de uitbarsting van de Galunggung. Alle vier de motoren waren uitgevallen. Gelukkig lukte het de piloten het toestel uit de aswolk te krijgen en de motoren weer een voor een te starten.

Het vliegtuig moest uiteindelijk een noodlanding maken op vliegveld Halim Perdanakusuma in Oost-Jakarta. Wonder boven wonder raakte niemand daarbij gewond.


Gunung Galunggung ligt 17 kilometer ten westen van Tasikmalaya. Je bereikt de berg via Jalan Bantar-Tawangbanteng (straat). De vulkaan ligt in een natuurgebied.