Traditionele gebruiken
Kampung Naga is een klein authentiek en traditioneel dorpje, gelegen in een vallei tussen de rijstvelden. De bewoners houden de traditionele Sundanese gebruiken nog in ere en leven zoals hun voorouders hebben geleefd: zonder elektriciteit en alle moderne gemakken van deze tijd.
Klein authentiek en traditioneel dorpje, gelegen in een vallei tussen de rijstvelden.
Kampung Naga bereik je door via een stenen trap van ongeveer 400 treden naar beneden te lopen, de vallei in. Wat je om je heen ziet, is betoverend: traditionele huisjes omringd door schitterende groene rijstvelden en een rivier die het dorpje van het bos scheidt.
Kampung Naga is te bereiken door via een stenen trap naar beneden te lopen, de vallei in.
De meeste mensen hier overlijden door ouderdom."
"Wat gebeurt er als iemand ziek is en medische hulp nodig heeft?", vragen wij aan onze gids die in Kampung Naga woont. "Dan brengen wij diegene via deze trap naar boven." Het komt gelukkig zelden voor dat iemand ziek is in dit dorp, legt de gids ons uit. "De meeste mensen hier overlijden door ouderdom."
Geen rondrazend verkeer
Kampung Naga straalt een en al rust uit. Geen rondrazend verkeer en harde muziek uit luidsprekers, maar wel het kabbelende water van de Ciwulan-rivier, het gekraai van een haan, het geruis van de wind door de bomen en de voetstappen van een groep toeristen die net als wij een rondleiding krijgt door het dorp.
De dorpsbewoners trekken zich niet veel van de toeristen aan. Met een glimlach zetten zij hun werk voort.
Wij vroegen deze dorpsbewoonster of wij een foto van haar mochten maken. En dat mocht.
Zelfgemaakt souvenirs voor toeristen
De dorpsbewoners houden ook vee - meestal geiten en schapen - en kippen die ze of slachten voor eigen gebruik of verkopen in nabijgelegen dorpen.
Ook maken zij souvenirs die zij verkopen aan toeristen die Kampung Naga bezoeken.
Kampung Naga is een zelfvoorzienend dorp.
Wanneer Kampung Naga precies gebouwd is, is niet duidelijk. Volgens de bewoners zijn de archieven over de geschiedenis van het dorp bij een grote brand in 1956 in vlammen opgegaan.
Rechtstreeks uit de natuur
Er staan in totaal 111 huizen in Kampung Naga. Dat aantal is al jaren zo gebleven. Woningen mogen hooguit worden gerenoveerd, maar alleen als het niet anders kan.
De bouwmaterialen die voor de renovatie gebruikt worden, komen rechtstreeks uit de natuur. De daken zijn gemaakt van palmbladeren, de vloeren van bamboe of van hout, en de wanden zijn gemaakt van gevlochten bamboe.
Woningen moeten gericht zijn op het noorden of het zuiden en mogen niet worden geverfd.
Voedselresten voor de kippen
Onze gids brengt ons mee naar zijn woning die hij van zijn ouders heeft geërfd en waar hij nu samen met zijn vrouw en kind woont. Hij laat ons de keuken zien, waar én gekookt wordt én gegeten.
Voedselresten worden via een opening in de keukenvloer naar beneden gegooid voor de kippen die onder de woning leven.
Het staat een ieder vrij te geloven wat men wil
De dorpsbewoners hangen het islamitische geloof aan. Maar, vertelt onze gids ons, het staat een ieder vrij te geloven wat men wil.
Dorpsbewoners kunnen bidden in de houten moskee in het centrum van Kampung Naga. De oproep tot gebed gebeurt hier niet via luidsprekers maar met de bedug, een traditionele trom.
Bij islamitische feestdagen houden de dorpsbewoners nog steeds vast aan de Hajat Sasih-ceremonie. Tijdens de ceremonie vragen zij hun voorouders of zij over hen willen waken.
Traditionele keuken in Kampung Naga.
Onderzoeksproject
Kampung Naga doet tegenwoordig vaak dienst als onderzoeksproject van studenten archeologie. De studenten overnachten bij hun onderzoek in een nabijgelegen dorp en bezoeken Kampung Naga overdag om de bewoners bij hun dagelijkse activiteiten te volgen.
In Kampung Naga zelf kunnen zij eventueel ook verblijven, maar dat mag voor maximaal twee nachten.
Kampung Naga doet vaak dienst als onderzoeksproject van studenten archeologie.
Kampung Naga ligt in het dorpje Neglasari, zo’n half uurtje rijden van de West-Javaanse stad Tasikmalaya. Een bezoek aan Kampung Naga is gratis. Wel moet de rondleiding gemaakt worden onder begeleiding van een gids die meestal ook een bewoner is van het dorp. Na de rondleiding is het gebruikelijk dat je de gids wat geld geeft voor zijn diensten.
Reacties