Een beeldschone zuidkust met maagdelijke witte zandstranden, uitgestrekte thee- en koffieplantages, adembenemende vulkanen, koloniale architectuur én dichtbij het populaire toeristeneiland Bali. Bezoek en ervaar Oost-Java samen met Indonesiënu.

Oost-Java kent een rijke geschiedenis. Op dit deel van het eiland Java ontstond in de 13e eeuw het machtige koninkrijk Majapahit dat zijn invloed liet gelden over de Indonesische archipel en daarbuiten.

Koninkrijk Majapahit


Dat er in Oost-Java ooit een belangrijk politiek machtscentrum lag, blijkt wel uit de vele overblijfselen uit het Majapahit-rijk die hier nog rijkelijk te zien zijn. Een daarvan is het grootste en belangrijkste hindoeïstische tempelcomplex in Oost-Java, Candi Penataran. Het tempelcomplex ligt ongeveer 20 kilometer ten noorden van het stadje Blitar.

Andere bekende tempels in Oost-Java zijn de Singosari-tempel en de tempel van Kidal.

Candi Penataran.

Provinciehoofdstad Surabaya


Surabaya, de hoofdstad van de provincie Oost-Java, is de op een na grootste stad van Indonesië en dat kun je wel merken. Net als in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, is het in Surabaya een drukte van belang.

Verkeersopstoppingen zijn ook in Surabaya geen onbekend fenomeen. En dat is ook niet raar, want Surabaya vormt het economisch hart van Oost-Java. Moderne winkelcentra, hotels en kantoorgebouwen rijzen er als paddenstoelen uit de grond.

Surabaya, het economisch hart van Oost-Java.

Hotel Majapahit


Surabaya kent ook een oud stadsdeel waar je nog veel koloniale architectuur tegenkomt, zoals het gebouw van Hotel Ibis, Bank Indonesia, het kantoor van de Gouverneur van Surabaya en het gebouw waar Hotel Majapahit gevestigd is.

Hotel Majapahit heette vroeger Hotel Oranje.

Ten tijde van de Nederlandse overheersing heette Hotel Majapahit, Hotel Oranje. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid door Soekarno, de grondlegger van de Indonesische republiek, hebben Indonesische strijders de Nederlandse vlag van het dak van het hotel gehaald en de blauwe stof van de vlag gescheurd. Sindsdien wappert de rood-witte vlag op het dak van Hotel Majapahit.

Het gebouw is een favoriet object op foto's. Groepjes jongeren komen hier vaak samen om er selfies te maken met op de achtergrond het majestueuze hotel.

Witte zandstranden


Ook voor natuur ben je in de provincie Oost-Java aan het juiste adres. Breng een bezoek aan een van de maagdelijke witte zandstranden aan de zuidkust van Oost-Java. Geniet van het geluid van de rollende golven en het uitzicht over het heldere blauwe zeewater van de Indische Oceaan.

Pantai Pangi aan de zuidkust van Oost-Java.

Oost-Java kent ook vele watervallen. De ene nog mooier dan de andere. Zo ligt nabij het bergdorpje Batu, de waterval Coban Rondo. De waterval is niet alleen mooi om naar te kijken. Er zit ook een verhaal achter. Een legende die helaas niet zo goed afloopt.

Coban Rondo waterval nabij het bergdorpje Batu.

Bromo


Een andere topattractie die je niet mag missen is natuurlijk de vulkaan Bromo, wereldberoemd om zijn magische zonsopgang die je vanaf de kraterrand kunt aanschouwen. Geniet van een adembenemend uitzicht op andere vulkanen in de nabije omgeving, de savanne en de enorme zandvlakte.

De adembenemende vulkaan Bromo.

Ijen


Een andere populaire vulkaan is de Ijen, waar mijnwerkers elke dag de zwavelgassen moeten trotseren. Zij delven er gele, harde zwavelstukken en dragen die in dunne manden naar beneden de steile berg af. De Ijen is makkelijk te bereiken vanaf de stad Banyuwangi, gelegen in het meest oostelijke punt van het eiland Java.

Zwaveldragers aan het werk op de vulkaan Ijen.

Thee- en koffieplantages


Oost-Java staat ook bekend om de vele thee- en koffieplantages. Theeplantages vind je bijvoorbeeld in Wonosari, zo'n 30 kilometer van Malang, de op een na grootste stad in Oost-Java. Deze schitterende uitgestrekte plantage ligt aan de voet van de berg Arjuna. Hier kun je zien hoe het thee plukken in zijn werk gaat en volg je het hele theeproces.

Theeplantage Wonosari.

Koffieplantages vind je met name in het rustige Kalibaru, dat door de meeste toeristen gebruikt wordt als ruststop voor de verdere reis naar Bali.

Vliegverbinding Oost-Java - Bali


Oost-Java is de buurprovincie van Bali en heeft een uitstekende vliegverbinding met het populaire toeristeneiland. Dagelijks vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen tussen Surabaya en Denpasar, de hoofdstad van de provincie Bali. De reis tussen Oost-Java en Bali is ook heel goed te doen met de bus of met eigen vervoer. De oversteek naar Bali doe je dan per veerboot.

Ervaar eerst de Javaanse cultuur voordat je je reis vervolgt naar het kleurrijke Bali. Of maak de reis andersom. Bezoek eerst het cultuurrijke Bali en hop dan naar het eiland Java.

Vliegverbinding Oost-Java - Jakarta


Maar ook vanuit de Indonesische hoofdstad Jakarta is de reis naar Oost-Java heel goed te doen. Vanuit Jakarta is Surabaya te bereiken per vliegtuig (reisduur van +/- 1,5 uur) of per trein (+/- 12 uur). Je bent met de trein wel langer onderweg, maar het uitzicht dat je gedurende reis te zien krijgt, is schitterend: rijstvelden, zee en strand.

Reizigers die met het vliegtuig reizen kunnen vertrekken vanaf Soekarno-Hatta International Airport of Halim Perdana Kusuma International Airport.

Rijke geschiedenis, cultuur, natuur en een uitstekende vliegverbinding met het populaire eiland Bali. Oost-Java, de ideale bestemming voor een vakantie in Indonesië.