In Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, rijzen torenhoge wolkenkrabbers en meerdere verdiepingen tellende overdekte winkelcentra als paddenstoelen uit de grond. Je kunt je dan ook niet voorstellen dat uitkijkpost Menara Syahbandar ooit het hoogste bouwwerk in Batavia is geweest.

Menara Syahbandar maakt deel uit van de haven Sunda Kelapa. De toren is 'slechts' 18 meter hoog, maar was in de koloniale periode het hoogste en het belangrijkste bouwwerk in Batavia, het huidige Jakarta.

Menara Syahbandar, het hoogste en belangrijkste bouwwerk in Batavia. 

Menara Syahbandar werd in 1839 door de Nederlanders gebouwd op de restanten van Bastion Culemborg. De toren fungeerde toentertijd als uitkijkpost over de rede van Batavia. Vanuit de toren werden vlaggenseinen uitgewisseld met de schepen op de rede.

Kleurrijke schoeners in de verte


Het uitzicht vanaf de uitkijkpost is indrukwekkend. In de verte zie je de kleurrijke schoeners in de haven Sunda Kelapa liggen.

In de verte zie je de kleurrijke schoeners aangemeerd in de haven Sunda Kelapa.

Menara Syahbandar wordt vanaf 2011 jaarlijks gerenoveerd. Uit eerder onderzoek was namelijk gebleken dat de toren 2,5 graden scheef stond.

Jakartaanse toren van Pisa


De verschillende renovaties hebben er echter niet toe geleid dat de toren rechter kwam te staan; hij staat nog steeds scheef. En omdat hij scheef staat, wordt Menara Syahbandar ook wel de 'Jakartaanse Toren van Pisa' genoemd.

De Jakartaanse Toren van Pisa.

Museum Bahari


Op ongeveer 50 meter loopafstand van Menara Syahbandar ligt Museum Bahari. In dit museum vind je onder meer modellen van vissersboten uit verschillende delen van Indonesië. Het museum richt zich op de maritieme geschiedenis van Indonesië en het belang van de zee voor de economie van het hedendaagse Indonesië.

Het museum is gevestigd in een voormalig magazijn en fort van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC).

Museum Bahari is gevestigd in een voormalig magazijn en fort van de VOC.

In januari 2018 werd Museum Bahari getroffen door een grote brand die een enorme ravage heeft aangericht. Daarbij is een groot deel van de collectie verloren gegaan waaronder traditionele schepen in miniatuur en navigatie-instrumenten.

Het museum is inmiddels gerestaureerd en is weer toegankelijk voor publiek.

 Museum Bahari weer toegankelijk voor publiek na de brand in 2018.