Mie Ujung Pandang is een miegerecht uit Ujung Pandang, het huidige Makassar, in de provincie Zuid-Sulawesi. De mie heette oorspronkelijk mie pangsit en werd verkocht in de Chinese wijk van Ujung Pandang.
In de keuken van een Mie Ujung Pandang-restaurant.
Van mie pangsit tot mie Ujung Pandang
Mie pangsit vond gretig aftrek onder de bewoners van de Oost-Javaanse stad. Omdat klanten van Depot Hongkong wisten dat de eigenaar uit Ujung Pandang kwam, noemden zij de mie ook wel mie Ujung Pandang.
Kenmerkend aan mie Ujung Pandang is dat de mie wat dik en taai is. De mie wordt geserveerd met stukjes varkensvlees, kip, groenten en pangsit.
De mie is wat dik en taai.
De bouillon met daarin sui kau wordt apart geserveerd in een kommetje. Naar smaak kun je nog een beetje sesamolie, kecap asin (zoute sojasaus) en sambal toevoegen.
Kommetje met bouillon, sui kau en groenten.
De mie is gemaakt van bloem zonder kunstmatige toevoegingen. De bouillon is getrokken van varkensvlees.
Halal-variant
Verkopers van mie Ujung Pandang houden echter ook rekening met de moslimbevolking en hebben daarom een halal-variant van de mie gemaakt, namelijk zonder varkensvlees en in plaats van varkensbouillon een kommetje kippenbouillon.
De non-halal-variant.
Ook in Jakarta
Tegenwoordig is mie Ujung Pandang bijna overal in Indonesië te verkrijgen. In de Indonesische hoofdstad Jakarta wordt de mie verkocht in bijvoorbeeld Kelapa Gading, een gebied in Noord-Jakarta. Indonesiënu bezocht voor dit artikel restaurant Mie Baji Pamai in Kelapa Gading. Dit restaurant staat bekend om zijn heerlijke mie Ujung Pandang.
Reacties