In een tropisch land als Indonesië is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Een verfrissende dorstlesser en een heel populair drankje onder Indonesiërs is es teh, ijsthee. Niet alleen goedkoop, maar ook nog eens gezond.

Thee, koud of warm gedronken, biedt vele gezondheidsvoordelen. Thee kan onder meer het risico op hart- en vaatziekten en Alzheimer verminderen, en kanker helpen voorkomen. Maar dat is niet het enige.

Laag caloriegehalte 


Thee bevat weinig tot geen calorieën. In Indonesië verkoopt men ook ijsthee in pakjes of flessen. Bekende merken zijn onder meer Teh Sosro, Teh Kotak en Teh Gelas. Maar, let op: deze drankjes zijn wel suikerrijk.


Het is altijd beter zelf gezette thee te drinken en suiker naar smaak toe te voegen. Maar wat nog beter is, is ongezoete thee: teh tawar. Je kunt teh tawar koud drinken met ijsblokjes: es teh tawar. Of neem de warme versie: teh tawar hangat/panas

Veel antioxidanten


Thee zit boordevol antioxidanten. Antioxidanten dragen bij aan een betere gezondheid en beschermen tegen kanker. Het toevoegen van wat muntblaadjes of limoensap, geeft de thee niet alleen meer smaak, maar verhoogt ook het niveau van de antioxidanten in de thee.

Goed voor je hart


De flavonoïden in thee kunnen het risico op hart- en vaatziekten helpen verlagen, zorgen voor een betere doorstroming van het bloed, beschermen tegen kanker, verminderen het risico op het krijgen van Alzheimer en helpen obesitas te voorkomen.

Minder cafeïne


In thee zit minder cafeïne dan in koffie. En in thee zitten stoffen die de cafeïne afzwakken.

Theepluksters rusten even uit.

In Indonesië zijn es teh (ongezoete ijsthee) es teh manis (gezoete ijsthee) of teh hangat (warme thee) in elke eet- of drinkgelegenheid te verkrijgen. De prijs van een glas gezoete ijsthee begint vanaf zo'n 3000 rupiah. Voor een kopje warme thee ben je meestal goedkoper uit. De prijzen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Een kop thee in een warung (eenvoudige eetgelegenheid) is bijvoorbeeld goedkoper dan wanneer je thee bestelt in een restaurant.

Theeplantages


Indonesië staat in de top tien van grootste theeproducenten ter wereld. Theeplantages vind je onder meer op de eilanden Sumatra en Java. Op een aantal theeplantages in de archipel, zoals in Bandung (West-Java) en Wonosari (Oost-Java) kun je als bezoeker zien hoe het theeplukken in zijn werk gaat. Ook kun je er het hele theeproces volgen. Onderstaande foto maakten wij op de theeplantage in Wonosari in de provincie Oost-Java. 

Theeplantage Wonosari.