Indonesië herbergt honderden forten die tussen de 16e en 20e eeuw zijn gebouwd langs belangrijke handels- en zeeroutes. Een daarvan is Fort Van der Wijck in het Midden-Javaanse stadje Gombong. Het fort ligt ongeveer 17 kilometer van de zuidkust en speelde een belangrijke rol tijdens de Java-Oorlog (1826-1830). Indonesiënu nam er een kijkje. 

'Benteng van der Wick'  stond er op het wegwijsbordje op de hoofdweg die dwars door Gombong voert. Dat moet wel het beroemde Fort van der Wijck zijn, dat mede door de internationaal erkende martial arts-film 'The Raid 2: Berandal' dagelijks vele bezoekers trekt.

Rode muren


Fort van der Wijck is een achthoekig fort met rode muren. De muren van het fort waren oorspronkelijk niet rood van kleur maar wit. Bij de renovatie in 1999 werden de witte muren rood geschilderd. Het is niet duidelijk wat de achterliggende reden hiervan was.

'Aku dibangun tahun 1818', Ik ben in 1818 gebouwd.

Het fort dat vroeger de naam Fort Cochius droeg, werd genoemd naar Luitenant-Generaal Frans David Cochius, commandant van de Nederlands-Indische strijdkrachten.

Op een bordje aan de muur bij de ingang van het fort staat een bordje met daarop de volgende tekst: 'Saya dibangun tahun 1818'. In de archieven staat echter nergens vermeld wanneer het fort precies gebouwd is.

Pupillenschool


In het boek 'Forts in Indonesia (Ministry of Education and Culture Republic of Indonesia)' lezen we dat Fort Van der Wijck oorspronkelijk door Nederlandse soldaten gebruikt werd als militaire opslagplaats tijdens de Java-Oorlog. In 1856 deed het fort dienst als 'Pupillenschool', een school waar Europese jongeren geboren in Nederlands-Indië een militaire opleiding konden volgen.

Vanachter de tralies zien wij de binnenplaats van het fort. 

Tijdens de Japanse bezetting (1942-1945) werd Fort Van der Wijck gebruikt als oefenterrein voor PETA, de Verdedigers van het Vaderland. De soldaten werden ondergebracht in barakken, gebouwd voor het fort, terwijl het eigenlijke fort gebruikt werd als opslagplaats voor voedsel en Japanse wapens.

Omdat de Japanners af wilden van Nederlandse invloeden, verfden ze alle Nederlandse teksten in het fort zwart.

Draaimolen en toeristentreintje


Van 1946-1947 werd het fort gebruikt als hoofdkwartier van de Organisatie voor de Volksveiligheid (BKR). Toen de Nederlanders het fort weer innamen in 1947-1949, fungeerde Fort Van der Wijck als verdedigingspost tegen de strijdkrachten van de Indonesische Republiek.

De binnenplaats van Fort van der Wijck.

Vanaf 1984 doet een deel van het fort dienst als school voor cadetten (Sekolah Calon Tamtama). Een ander deel fungeert als hotel.

Bakstenen dak


Op het complex is ook een speelplaats te vinden met o.a een draaimolen, autootjes en een treintje. Ook bovenop het dak van het fort rijdt een toeristentreintje rond. Bijzonder om te zien, is dat het dak van bakstenen is gemaakt.

Het dak is gemaakt van bakstenen.

De meeste toeristen bezoeken het fort vanuit Yogyakarta, een autorit van bijna drie uur. In Gombong vind je eenvoudige overnachtingsmogelijkheden.